Újabb ígéret az iskolaalapításra Navracsics Tibor, Valentin Popa és Kelemen Hunor marosvásárhelyi tárgyalásán

Szucher Ervin 2018. június 07., 15:03

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság biztosa és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök társaságában újfent ígéretet tett az oktatási miniszter arra, hogy a következő tanévtől már működni fog a marosvásárhelyi katolikus iskola. A MOGYE kapcsán ugyanakkor nem bonyolódtak vitába a felek.

Valentin Popa, Navracsics Tibor és Kelemen Hunor Marosvásárhelyen Fotó: Haáz Vince

Ismét ígéretet kapott a marosvásárhelyi magyarság arra, hogy ősztől újraindul a Római Katolikus Teológiai Gimnázium: ezúttal a csütörtökön a megyeszékhelyre látogató Valentin Popa oktatási miniszter beszélt erről, aki Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosával, valamint Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel is találkozott.

A tárcavezető Navracsics előtt is megerősítette a hetekkel ezelőtt felröppent hírt, miszerint a kabinet sürgősségi kormányrendelettel készül ismét létrehozni az iskolát, amelynek alapító okiratát ez év februárjában jogerősen megsemmisítette a bíróság.

A miniszter úgy vélte: nincs meg „a törvényi ernyő” ahhoz, hogy minisztériumi rendelettel hozzák létre az iskolát, ahogy azt korábban az RMDSZ szorgalmazta. Popa ugyanakkor nem tartja különösebben problémásnak, hogy a felekezeti tanintézet körüli botrány miatt Marosvásárhelynek már két éve nincs érvényes iskolahálózata, hisz ennek ellenére minden egyes tanintézet működik.

Ősztől a katolikus iskola is működni fog. Jelenleg is tárgyalások és egyeztetések folynak erről, ki kell kérnünk még az igazságügyi tárca álláspontját, utána valószínűleg sürgősségi kormányrendeletet bocsátunk ki”

– szögezte le az oktatási miniszter. Kérdésünkre ugyanakkor, hogy mennyire bízik a helyi illetékesekben, Popa kitérő választ adott, úgy fogalmazott, csak a saját tetteiért vállal felelősséget. Kijelentette: ő nem diktátor, aki ukázokat osztogat a főtanfelügyelőknek, de reméli, hogy azok megértik, mi a teendőjük.

Az oktatási rendszer középpontjában a diákoknak kell állniuk, nem a tanerőknek vagy az oktatási intézményeknek”

– tette hozzá.

Fotó: Haáz Vince

Korábban a volt oktatási tárcavezető, Liviu Pop is megoldást ígért a felekezeti iskolát érintő problémára, azonban a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal tanintézetekért felelős osztálya és a tanfelügyelőség vezetői sorra elgáncsoltak minden újraalapítási kezdeményezést.

Kelemen Hunor bízik a kormánykoalícióban

Közös sajtótájékoztatójukon Kelemen Hunor szövetségi elnök arról beszélt: csütörtökön a magyar nyelvű oktatás marosvásárhelyi gondjairól tárgyalt Navracsics Tiborral és Valentin Popával, és

azt tapasztalta, hogy a kormánykoalíciónak eltökélt szándéka a 2018/2019-es tanévre megoldani a katolikus iskola ügyét.

Az RMDSZ elnöke azt is belátta, nehéz feladat elé kerültek az illetékesek, és itt sokkal inkább a kivitelezéssel megbízott köztisztviselőkre gondolt, nem pedig a döntéshozókra. „Nem könnyű, mert az elmúlt években olyan intézmények nyúltak bele az ügybe, amelyeknek semmiféle illetékességük nem lett volna beavatkozni az iskola működésébe" – jelentette ki Kelemen, aki mindenekelőtt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hátráltató szerepét hangsúlyozta.

Navracsics Tibor arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az EU számára fontos a kisebbségi oktatás biztosítása, hiszen a statisztikai adatok azt mutatják, minden oktatási rendszerben a kisebbségi csoportok jelentik a gyenge pontot, ezeknek számos hátránnyal kell megküzdeniük.

A kisebbségi oktatás nehézségeinek megoldása nemcsak a kisebbségi közösségek, hanem a többségi társadalom problémája is"

– jelentette ki.

Fotó: Haáz Vince

Mint ismeretes, a vásárhelyi katolikus gimnázium azt követően szűnt meg, hogy a korrupcióellenes ügyészség vádat emelt az intézmény 2014-es létrehozása kapcsán észlelt törvénysértés miatt Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. A tanintézet újraalapításáról törvényt fogadott el a parlament, ezt azonban az alkotmánybíróság márciusban az alaptörvénnyel ellenkezőnek minősítette.

{K1}

Meglepően értelmezi a törvényt a miniszter

A találkozón a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) helyzete is szóba került, ezzel kapcsolatban Kelemen Hunor úgy fogalmazott: ennyi év után már illene tiszteletben tartani az oktatási törvényt. Erre reagálva

Valentin Popa úgy vélte: az egyetemi autonómiát nem szabad felülírni, szerinte ugyanis a törvénybe foglaltak csak ajánló jellegűek, kötelezettséget nem vonnak maguk után. A miniszter kijelentése jól láthatóan Kelemen Hunort is meglepte, a Popával szemközt ülő RMDSZ-elnök azonban nem kommentálta a szociáldemokrata politikus törvényértelmezését.

Kelemen ugyanakkor a MOGYE és a marosvásárhelyi, román tannyelvű Petru Maior Egyetem megakadályozhatatlannak tűnő egybeolvadása kapcsán kijelentette: „ha már az abszorpció megtörtént", a magyar oktatók minden eszközükkel azon lesznek, hogy a régóta tervezett főtanszéket immár az új egyetemen hozzák létre. A cél elérése érdekében az RMDSZ-elnök arra biztatta a MOGYE magyar oktatóit, hogy a kedvezőtlen helyzet ellenére is folytassák román kollégáikkal a párbeszédet.

{K2}