A külföldön kötött melegházasság elismerésére kötelezte az EU bírósága Romániát

Krónika 2018. június 05., 12:01

Romániának el kell ismernie az azonos nemű személyek között külföldön kötött házasságot – mondta ki kedden kihirdetett ítéletében az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága egy román–amerikai pár ügyében.

Az EU bíróságán tárgyalt keresetet Adrian Coman és Robert Claibourn Hamilton nyújtotta be, miután a bukaresti hatóságok visszautasították az ahhoz szükséges dokumentumok kibocsátását, hogy az zonos nem pár Romániában munkát vállalhasson, illetve itt állandó jelleggel tartózkodhasson. A román hatóságok a tartózkodási jog megadása iránti kérelmet arra hivatkozva utasították el, hogy az amerikai férfi Romániában nem minősülhet uniós állampolgár házastársának, mivel Románia nem ismeri el az azonos nemű személyek között kötött házasságot.

A 2010-ben Brüsszelben házasságra lépett Adrian Coman és Clai Hamilton alkotmányellenesnek tartja a román polgári törvénykönyv azon cikkelyét, amely szerint az azonos neműek között külföldön kötött házasság Romániában érvénytelen.

Arra hivatkoznak, hogy a hatályos román alkotmány elvileg nem zárná ki a melegházasság hivatalos elismerését, hiszen a „házaspárok önkéntes elhatározásával alapított család” fogalmát használja.

A kedden kihirdetett ítéletet egyféleképpen megelőlegezte az uniós főtanácsnok idén januárban megfogalmazott állásfoglalása, miszerint a tagállamok nem akadályozhatják az uniós polgárok szabad tartózkodáshoz való jogának gyakorlását. Melchior Wathelet szerint a „házastárs” fogalma az uniós állampolgárok és családtagjaik szabad tartózkodáshoz való joga vonatkozásában érvényes az azonos nemű házastársakra is. A főtanácsnok közölte, noha a tagállamok szabadságot élveznek a tekintetben, hogy engedélyezik-e, vagy sem az azonos neműek közötti házasságkötést,

nem akadályozhatják az uniós polgárok szabad tartózkodáshoz való jogának gyakorlását azzal, hogy az Európai Unión kívüli országból származó, azonos nemű házastársától megtagadják a területükön való állandó tartózkodás jogát.

Románia 2001-ben törölte a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó” homoszexuális párokat. A 2011-ben elfogadott új polgári törvénykönyv azonban továbbra is tiltja az azonos neműek házasságát, nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött házasságát, mint ahogy a külföldön kötött élettársi szerződéseket sem, függetlenül attól, hogy azok azonos vagy különböző neműek között jöttek-e létre.