Bünteti a balkáni módra építkezőket a váradi városvezetés, újabb műemlékek újulnak meg

Pap Melinda 2018. június 04., 17:44

Véget vetne a nagyváradi önkormányzat a balkáni stílusú építkezésnek a belvárosban: 50 százalékos adóemeléssel sújtaná azokat, akiknek háza nem illeszkedik a városközpont arculatába. A cél ugyanis a hagyományos városközpont megőrzése, és újabb műemlék épületek felújítása.

Megőriznék a történelmi belváros arculatát Fotó: Oradea.ro

Országos premierként büntetni készül a nagyváradi városvezetés azokat a belvárosi lakókat, akiknek háza nem illeszkedik be a városközpont arculatába, az építkezés során nem tartották tiszteletben az utcafrontot vagy a megengedett magasságot. Az erre vonatkozó szabályzat tervezetét csütörtökön tette közzé honlapján a polgármesteri hivatal, ehhez

várják a lakosság javaslatait, ugyanakkor július 2-án 16 órától közvitát is szerveznek a témában.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint a Romániában rendhagyó szigorítás célja jobban értékesíteni és megőrizni a belváros épített örökségét, sajátos arculatát, javítani a gyalogosforgalmat, jobban kihasználni a közterületeket a turisztikai tevékenységek érdekében. A városháza honlapján felelhető tervezet szerint 50 százalékos pluszadóval terhelnének minden olyan belvárosi vagy a fő útvonalakon elhelyezkedő ingatlant, ahol a tulajdonos nem tartotta tiszteletben az utcafrontot, illetve ingatlanja meghaladja a megengedett magasságot vagy nem éri el a környékbeli épületek magasságát.

A Főutca 15-ös szám alatti épületet is felújítják Fotó: Oradea.ro

A szabályzat tervezete szerint ezek sorsáról a főépítész dönt, aki különböző urbanisztikai beavatkozásokat javasolhat, például az épület teljes vagy részleges lebontását, illetve újabb emelet felhúzását a túl alacsonynak ítélt ingatlanra. Arra azonban, hogy mi a helyzet, ha jóval korábban épült épületről van szó, s emiatt nem illeszkedik a városháza „sablonjába", nem esik szó a tervezetben. Ellenben kimondja, hogy

a város arculata szempontjából nem megfelelő házak listáját minden évben összeállítják és ennek alapján vetik ki a megemelt ingatlanadót.

Nagyváradon egyébként jelenleg is alkalmazzák a pluszadót azon tulajdonosokra vonatkozóan, akik nem teszik rendbe leromlott házukat, az ingatlanadó hatszorosát kell fizetniük mindaddig, míg nem igénylik az építkezési engedélyt. Ez esetben ugyanakkor hitelt is igényelhetnek az önkormányzattól a munkálatokra.

A korzó újabb, 14-es szám alatti épülete elé is állvány kerül Fotó: Oradea.ro

Utóbbi intézkedés a városvezetés pár éve indított homlokzat-felújítási programjának része, melynek immár egyre látványosabban látszanak az eredményei.

Az Ilie Bolojan polgármester által bevezetett és gyakorlatba ültetett program a végéhez közeledik, legutóbbi ülésén újabb hét belvárosi ingatlan korszerűsítéséről döntött az önkormányzat.

A Főutca (Republicii) 7-es, 15-ös, 21-es, 14-es, 17-19-es szám alatt található ingatlanok mellett a Nagysándor József (Iosif Vulcan) 14-es szám alatti ház és a Kossuth (Independenței) 11–13-as szám alatti Füchsl-palota újul meg. De a Zöldfa (Vasile Alecsandri) 8–10-es szám alatti műemlék is új köntöst kap, az egykori Zöldfa Fogadó még 1760-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, de az épületet az évszázadok során többször is átalakították. Valamennyi ingatlan esetében egy év áll a rendelkezésére a kivitelezőnek a munkálatok elvégzésére.

A Füchsl-palota szintén visszanyeri régi fényét Fotó: Oradea.ro

Ilie Bolojan polgármester a határozat elfogadása után úgy nyilatkozott, hogy év végéig valamennyi leromlott állapotban lévő műemlék épületen elkezdődhet a munka és ezzel végéhez ér a belvárosi műemlékek helyreállítása és értékesítése érdekében létrehozott homlokzatfelújítási program. Ennek eredményeként szinte valamennyi belvárosi épület visszakapja régi fényét, kivételt csupán a Bihar megyei önkormányzat tulajdonában lévő vagy per tárgyát képező ingatlanok képeznek, mutatott rá az elöljáró. Ezek egyike – mint arról többször írtunk – a mizeri rendnek visszaszolgáltatott, majd a megyei önkormányzat által visszaperelt egykori pénzügyi palota, a nem tisztázott tulajdonjogú Park szálló épülete, a filharmónia katolikus egyház által visszaigényelt székhelye, illetve a szintén per tárgyát képező egykori Rimanóczy szálló.

Az elöljáró szerint a most bejelentett munkálatok révén a belváros fő útvonalai fokozatosan úgy fognak kinézni, „ahogy illik",

és ezután a mellékutcák ingatlanjainak a felújítása következik. Ugyanakkor olyan fontos műemlékeket is felújítanának, mint a városháza, az egykori premontrei gimnázium ( Mihai Eminescu Főgimnázium épülete) a nagyváradi vár bástyái vagy a Fekete Sas Palotában található rendezvényterem.

A gyalogosövezetté alakítandó Ezredévi Emléktér látványterve Fotó: Oradea.ro

A műemlék épületek felújításával párhuzamosan tovább bővül a gyalogosövezet is, miután a tanács legutóbbi ülésén jóváhagyta az Ezredévi Emléktér (Libertății) egy jó részének, illetve a környező Mészáros (Grigorescu), a Rimanóczy (Iosif Vulcan) utcának a korzóvá alakítását. Mivel a gépkocsiforgalom kizárásával egyidejűleg az említett utcákban minden parkolóhelyet megszüntetnek, fontos, hogy a beruházással egy időben elkészüljön a Rimanóczy és a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcák közé tervezett mintegy 150 férőhelyes parkolóház.