Lemondással fenyegetőznek a kolozsvári megyei kórház röntgentechnikusai és bábái

Kőrössy Andrea 2018. június 04., 16:32

Ismét utcára vonultak a kolozsvári megyei kórház egyes alkalmazottai, akik állításuk szerint a vezetőség hozzá nem értése miatt nem részesültek a nekik járó béremelésben. A kórházigazgató megoldást ígér.

Fotó: FacebookDeputat Emanuel Ungureanu

Tömeges lemondással fenyegetőznek a kolozsvári megyei sürgősségi kórház röntgentechnikusai és bábái, akik azt kifogásolják, hogy az intézmény vezetősége nem hajlandó az asszisztensekével megegyező alkalmazotti kategóriába besorolni őket, így nem részesülnek béremelésben.

Hétfőn mintegy kéttucatnyi alkalmazott tiltakozott a kórház épülete előtt, majd a vezetőséggel tárgyaltak, miután múlt csütörtökön is hasonló akciót tartottak.

Marcela Nemeş röntgentechnikus a Mediafax hírügynökségnek elmondta: a csütörtöki tiltakozásuk nyomán az egészségügyi minisztérium írásban fordult a Kolozs megyei közegészségügyi igazgatósághoz, amellyel közölte, hogy a technikusok és a bábák az orvosi asszisztensekkel megegyező bérkategóriába tartoznak. Ennek nyomán a kórház illetékesei keddre vagy szerdára ígértek választ az alkalmazottaknak.

„Azt mondták, mutassuk meg, hogy a minisztériumi felszólításban pontosan hol szerepel, hogy egy kategóriába tartozunk az asszisztensekkel. Arra kérjük Sorina Pintea egészségügyi minisztert, hogy adjon ki külön rendeletet Petru Şuşca menedzsernek, mert ő az egyetlen az országban, aki ezt nem érti meg” – fogalmazott Marcela Nemeş.

A szintén röntgentechnikusként dolgozó Adina Szabó úgy vélte, a vezetőség által szándékosan generált konfliktusról van szó, ami az illetékesek hozzá nem értését bizonyítja.

Ötvenöt technikus és 20 bába felmondásáról beszélünk, ez az intézmény tevékenységének leállásához fog vezetni. Követeljük a vezetőség lemondását is – egyszerűbb lenne három embernek távoznia, mint 75-nek”

– magyarázta a szakember. Hétfőn a tiltakozók Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Kolozs megyei parlamenti képviselője, az alsóház egészségügyi bizottságának alelnöke kíséretében kezdeményeztek tárgyalást a vezetőséggel. Ungureanu azt nyilatkozta: az egészségügyi tárcavezető lemondását fogja kérni, ha nem képes meneszteni Petru Şuşca kórházigazgatót.

Şuşca eközben közölte: megkapta a miniszteri felszólítást, és hamarosan választ ad a tiltakozó alkalmazottaknak. „A humánerőforrás osztályon dolgozó munkatársaimmal elemezzük a helyzetet, megnézzük, hogyan tudunk béremelést adni a kollegáknak – visszamenőleg is, március elsejétől. Meggyőződésem, hogy az alkalmazottaknak is kedvező döntés fog születni” – mutatott rá a megyei kórház igazgatója.

Ungureanu és Şuşca egyébként személyes vitába bonyolódott a tiltakozók gyűrűjében. A kórházigazgató azt állította: a képviselő csak azért akadékoskodik, mert nem sikerült alkalmaztatnia feleségét a bőrgyógyászaton, az USR politikusa azonban ezt határozottan cáfolta, majd lemaffiázta az intézmény menedzserét.