Egész Erdélyt bejárja az igazságos király - Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója a Mátyás király emlékév jelentőségéről

2018. június 02., 17:10

A kolozsvári Mátyás-napok, majd a sepsiszentgyörgyi Szent György Napok után egyre több erdélyi helyszínen találkozhatnak majd az érdeklődők Mátyás királyt és korát idéző programokkal, rendezvényekkel. Az Erdély-szerte esedékes megemlékezésekről a budapesti Magyarság Háza igazgatóját, Csibi Krisztinát kérdeztük.&a

Gyerekek a Magyarság Háza által rendezett ünnepségen Fotó: Magyarság Háza

– Milyen események követték Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tavaly decemberi, a budapesti Várkert Bazárban tett bejelentését, miszerint a kormányzat idén Hunyadi Mátyás emlékét állítja a magyarság figyelmének középpontjába?

– A partnerszervezetekkel folytatott egyeztetések, a honlap kialakítása és más előkészületi munkák után az emlékévet hivatalosan 2018. január 12-én, a Hunyadi Mátyás trónra jutását segítő szegedi egyezmény aláírásának 560. évfordulóján nyitottuk meg Szegeden: a dómban Kiss-Rigó László püspök által bemutatott ünnepi szentmisével, a látogatóközpontban reneszánsz forgataggal és a Dóm téren kézi ágyúk díszsortüzével. Az 1458. január 24-ei királyválasztó események 560. évfordulóján pedig a Magyarság Házában rendhagyó, interaktív reneszánsz kavalkádot szerveztünk több száz kisiskolásnak.

Hunyadi Mátyás születésének 575. évfordulóján, február 23-án Mátyás szülővárosában kezdetét vette a XXVI. kolozsvári Mátyás-napok rendezvénysorozat.

Három nap alatt hat helyszínen, tizenhat programon résztvevők ezrei ünnepelték a király születésnapját, egyebek mellett fáklyás felvonulással – ötszázhetvenöt fáklya fénye világította be a kincses város utcáit – és Mátyás szülőházán monumentális épületvetítéssel.

Fáklyás felvonulás Kolozsváron, Mátyás király születésnapján Fotó: Facebook/Kincses Kolozsvár Egyesület

Az 575. születési évforduló estéjén Budapesten a Mátyás-templomban az Angelica Leánykar ünnepi hangversenyt adott. Március 7-én a Pozsonyi Magyar Intézetben megnyílt a Mátyás király – Mecénás és katona című, Merényi Zoltán és Somodi András réz-acél-vászon-kompozícióit bemutató exkluzív kiállítás, Budapesten pedig Mátyás király, az államférfi és törvényhozó címmel emlékülés volt a parlament delegációs termében. Megkoronázásának 554. évfordulóján, március 29-én egész napos programsorozattal vártuk az érdeklődőket az ősi koronázóvárosban, Székesfehérváron, amelynek keretében a Pozsonyból érkező, Mátyás király – Mecénás és katona című kiállítás is bemutatkozott. A tárlat innen Zentára vándorolt tovább, jelenleg Eszéken várja a látogatókat, júniusban Lendvára érkezik, és év végéig a Kárpát-medence több más pontjára – többek között Székelyföldre is – elvezet az útja. Ezzel párhuzamosan három másik, könnyített installációjú, pannóváltozatú kiállítás is úton van, ezek közül a Hunyadi Mátyás életterei című április 27-én Sepsiszentgyörgyön nyílt meg a Szent György Napok keretében.

{K2}

– Ugyanakkor azt is látjuk, hogy különböző intézmények, szervezetek meglepően sok rajz-, fotó-, videó-, képzőművészeti, iparművészeti és más pályázatot hirdetnek meg világszerte, és a mesemondó versenyek, előadások, történelmi estek száma is egyre növekszik.

– Örömmel szemléljük magunk is ezt a sok kezdeményezést.

Jó látni, hogy Mátyás király személye és kora ilyen sokakat érdekel és a legkülönbözőbb megemlékezések szervezésére ösztönöz.

Március 24-én mi is jelen voltunk Vaskúton a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének huszonegyedik Sebestyén Ádám székely mesemondó versenyén, s úgyszintén április 14-én Bécsben a Mátyás-rajzpályázat eredményhirdetésén. Sok más mellett ez idő tájt nagyszabású Kárpát-medencei tanulmányi vetélkedő is zajlik.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója Fotó: Magyarság Háza

– Szóba jött az imént Kolozsvár és Sepsiszentgyörgy. Az emlékév milyen formában lesz jelen Erdélyben és azon belül Székelyföldön az elkövetkezendőkben?

– Az emlékév erdélyi, partiumi és bánsági eseményeit partnerszervezetünk, a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezi.

Tárlataink és az azokat kísérő reneszánsz forgatagok jelen lesznek június 15–17. között Gyalun a Várkert Fesztiválon, június 22–24-én Nagyváradon a Szent László-napokon, július 24–29. között a Tusványoson, augusztus 19–26. között a Kolozsvári Magyar Napokon, valamint az augusztus 27-től szeptember 2-ig tartó Vásárhelyi Forgatagon. Szeptember 10–16. között találkozhatnak az érdeklődők Mátyás király emlékével Nagybányán a Főtér Fesztiválon, szeptember 13–16. között Madéfalván a nemzetközi hagymafesztiválon, szeptember 28–30-án a Temesvári Magyar Napokon és szeptember 27–30. között a Hunyad Megyei Magyar Napokon.

{K1}

– Új programelemek is megjelentek a Mátyás király emlékévhez kapcsolódóan. Melyek ezek?

– Több mint fél évezred elteltével, 2018. március 12-én az álruhás Mátyás király ismét útra kelt, hogy bejárja az országot és minél több emberrel személyesen is találkozzék.

Mivel titokzatosan jár-kel, sohasem lehet tudni, mikor és hol bukkan fel éppen. Leginkább iskolákat, óvodákat keres fel, de megfordult már fogadóban, színházban, szerkesztőségben, polgármesteri hivatalban, püspökségen, plébánián és másutt. Az utcán is gyakran beszédbe elegyedik a járókelőkkel. Úgy tervezi, hogy a nemsokára záruló tanév végéig összesen száznál is több helyre látogat el Kárpát-medence-szerte és azon túl. Hűséges lantosával együtt ajándékokkal és muzsikával kedveskednek gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Megtett útját az emlékév hivatalos közösségi oldalán is követni lehet (Mátyás király emlékév 2018, www.facebook.com/matyaskiraly2018/). Mindenképpen említést érdemel ebben a felsorolásban Dulcz Gábornak és Sitkei Balázsnak, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete két tagjának Mathias Rex tortakölteménye, a Magyar Nemzeti Bank készülő Hunyadi Mátyás-emlékérme, és ezeken kívül még számos más meglepetéssel készülünk az év második felében.

Az álruhában járó Mátyás a vajdahunyadi várban Fotó: Magyarság Háza

– Az emlékév honlapját – www.matyasemlekev.hu – böngészve is rátalálhatunk egy különös összeállításra...

– Szándékunk szerint megpróbálunk összegyűjteni minél több gondolatot arról, hogy a világ különböző tájain élő, eltérő életkorú, foglalkozású honfitársaiknak mi jut eszébe Mátyás királyról.

Az én Mátyásom című rovatunkban Erdélytől Németországig sokan felfedték már ezt. A tekerőpataki születésű, Kolozsváron élő Bartalis Kata Szilvia pedagógus például azért örül az emlékévnek, mert szerinte példaképekre van szükségünk, akiknek az akaratát, munkásságát nézve mindig új erőre kaphatunk, s ezáltal jobb, igazságosabb világot teremthetünk a jövő nemzedékének. A Madéfalván élő Ványolós András énekes, karvezető pedig fontosnak tartja, hogy jobban megismerjük Mátyás kultúrafellendítő tevékenységét. Mint fogalmaz, „amit ő kulturális téren letett az asztalra, az követni való, és azt üzeni számunkra, hogy jó lenne ma is kicsit jobban odafigyelni erre a területre”. Érdekes gondolatok, felidézett emlékek gyűjteménye ez a honlapunkon.

Itt járt Fotó: Magyarság Háza

– Közeledik a nemzeti összetartozás napja, amely a budapesti Magyarság Háza életében is megkülönböztetett alkalom. Milyen programokkal készülnek erre idén, és Mátyás király jelen lesz-e az eseményeken?

– Idén a Magyarság Háza az Akvárium Klubban szervezi meg a nemzeti összetartozás napját. A program június 3-án, vasárnap kora délután reneszánsz táncbemutatóval és tánctanítással kezdődik a kolozsvári Amaryllis táncegyüttes vezetésével. Lesz haditorna-bemutató, vásár, solymászbemutató és székely irodalmi humorest is. A gyermekeknek az erdélyi Stone Hill ad koncertet, a felnőtteknek pedig az Ego Sum (Erdély), az Estendøn (Felvidék), valamint a Maszkura és a tücsökraj (Erdély).

Június 4-én, hétfő délelőtt a programok a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Nemzet és közösség című konferenciájával folytatódnak,

ezzel párhuzamosan a gyermekek Mátyás király meséket hallgathatnak és harcászati bemutatón vehetnek részt. A haditorna-bemutató, vásár és solymászbemutató sem marad el ezen a napon sem. Délután moldvai táncbemutatóra és táncházra várja az érdeklődőket a forrófalvi hagyományőrző táncegyüttes. Este Nyírő József Halhatatlan élet című színdarabját adja elő Kulcsár-Székely Attila, a koncertszínpadra pedig a No Sugar (Erdély) és a Rómeó Vérzik (Felvidék) lép. Mind a Mátyás király emlékév programjaival, mind a június eleji budapesti rendezvényeinkkel is azt szeretnénk kifejezni, éreztetni és üzenni minden magyarnak, hogy bárhol is éljünk a világon, összetartozunk.

Varga Gabriella