Kosárlabdázóból lett politikus: Pedro Sánchez Spanyolország új miniszterelnöke

MTI 2018. június 01., 16:50

Pedro Sánchez nemcsak a kormányfői posztot, hanem a nagy politikai túlélő címet is megörökölheti elődjétől, Mariano Rajoytól; hiába jósolták többször is bukását, politikai karrierjének végét az elmúlt években, most mégis Spanyolország miniszterelnöke lesz belőle.

Fotó: Youtube.com

A 46 éves közgazdász végzettségű szocialista politikus több mint 20 éves politikai karriert tudhat maga mögött. Sokáig Brüsszelben dolgozott, a spanyol közvélemény előtt a 2015-ös országos parlamenti választások előtt szinte ismeretlen volt.

Kritikusai szerint jó külseje, kiállása közrejátszott abban, hogy akkor ő lett a megújuló szocialista párt "arca", amit támogatói viszont inkább előnynek neveztek.

Pártja tőle remélte, hogy a konzervatívoktól elszenvedett 2011-es súlyos választási vereség után győzelemre vezeti őket, de 2015 decemberében még rosszabbul szerepeltek. Az akkori választások után, a győztes konzervatív Néppárt (PP) nem tudott kormányt alakítani, mert nem volt meg hozzá a szükséges parlamenti többsége. Mariano Rajoy ezért visszautasította a király felkérését, és nem mérettette meg magát a parlamentben miniszterelnök-jelöltként.

Ezzel szemben Pedro Sánchez, mint a választásokon második helyen végzett Spanyol Szocialista Munkáspárt(PSOE) kormányfő-jelöltje megpróbált létrehozni egy baloldali koalíciós kormányt, ám kísérlete kudarcba fulladt, a parlament nem szavazott neki bizalmat. A hónapokig tartó belpolitikai patthelyzet után meg kellett ismételni a választásokat 2016 nyarán. A szocialisták Sánchez vezetésével ekkor történetük legrosszabb választási szereplését érték el, bár megőrizték ellenzéki vezető szerepüket, de eddigi legkisebb, 84 fős frakciójukat alakíthatták meg.

A párt népszerűsége addig soha nem látott mélypontot ért el.

A választási kudarcok és bírálatok ellenére a PSOE főtitkára továbbra is talpon maradt, és elszánt ellenzője volt annak, hogy pártja bármilyen módon együttműködjön a parlamenti választásokon győztes, de kisebbségben lévő konzervatívokkal. Pártjában azonban belső válság robbant ki a kérdésben. Sánchez álláspontját a vezetőtestület leszavazta, ez pedig lemondásához vezetett. Parlamenti mandátumát is visszaadta. A szocialisták pedig végül tartózkodásukkal engedték kormányt alakítani a Néppártot (PP), és így véget vetettek kilenc hónapnyi politikai bénultságnak.
Sánchez azonban tavaly tavasszal újraindult a szocialista párt vezetéséért, és sokak legnagyobb meglepetésére visszanyerte korábbi posztját.

Az elemzők győzelmét azzal indokolták, hogy a párttagságot feldühítette, ahogy a pártvezetés ősszel lényegében "eltávolította" őt, valamint az is, hogy a szocialisták hagyták a konzervatívokat kormányt alakítani.

Az elmúlt három évet nagyban jellemezte a két legnagyobb spanyol politikai párt vezetője, Mariano Rajoy és Pedro Sánchez párharca.

Vitáik, ideológiai különbségeik ellenére azonban több jelentős ügyben képviseltek nyilvánosan közös álláspontot, ilyen például a katalán függetlenségi törekvések elutasítása, Spanyolország egységének védelme. Sánchez most ígéretet tett az új katalán kormány és a spanyol kormány kapcsolatának helyreállítására, de azt is hangsúlyozta, hogy az együttműködés csak az alkotmányos kereteken belül képzelhető el. Az egykori kosárlabdázóból lett politikus nős, két lánya van, ha csak teheti minden nyilatkozatában megemlíti őket. Felesége gyakran vesz részt a politikai eseményeken és nyilatkozik is.