Vándortárlat nyílik Nagyváradon Medgyaszay István építőművész munkásságából

Krónika 2018. június 01., 10:04

Medgyaszay István építőművész munkásságáról szóló vándorkiállítás érkezik Nagyváradra: a tárlat pénteken délután 6 órától nyílik meg a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) emeleti kiállítóterében.

Jellegzetes Medgyaszay-stílus, a veszprémi színház homlokzata Fotó: Wikipédia

A kiállítást, melynek védnöke a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, Bukarestben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Resicabányán is bemutatják. A Budapesten született és meghalt építőművész, szakíró

műveiben a népi, elsősorban az erdélyi építészet elemeit használta fel, de hatott rá a Távol-Kelet építészete, és előfutára volt az organikus építészetnek is.

Több szabadalma van: foglalat nélküli izzólámpa, színházi ajtózár, vasbeton mennyezet, ötvözte a népi formaelemeket a vasbeton-technológiájú építészettel. 1911-ben Egyiptomban és Szudánban tanulmányozza a Nílus menti ókori kulturális emlékeket.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) építőművészeti tagozata 2017 szeptemberében konferenciával és kiállítással emlékezett meg Medgyaszay István munkásságáról születésének 140. évfordulója alkalmából. A 2018-ban is folytatódó programsorozat keretében a kiállítást határon túli helyszíneken is láthatja a közönség a Nemzeti Kulturális Alap építőművészeti kollégiumának jóvoltából.

A nagyváradi kiállítást Keserü Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész nyitja meg.

Köszöntőt mond Pálfi József, a PKE rektora. Az MMA felajánlásából Duló Károly Medgyaszayról szóló, narráció nélküli, 5 perces rövidfilmjét is megtekinthetik a megnyitóra látogatók. A tárlat 2 héten át lesz megtekinthető naponta 8 és 20 óra között.