Dan Tanasă „meghekkelte” az Európa Tanács bálványosfürdői konferenciáját

Krónika , Bíró Blanka 2018. május 31., 14:25

A székelyföldi románok érdekvédő szervezetének riasztása nyomán helyszínelt a rendőrség csütörtökön Bálványosfürdőn, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa által szervezett konferencia helyszínén.

A magyarellenes kirohanásairól elhíresült blogger (középen) botrányt csapott a nemzetközi rendezvényen

A rendőrséget Dan Tanasă, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője hívta ki arra hivatkozva, hogy eltűntek az általa hozott tájékoztató anyagok a konferenciaterem előcsarnokából. Úgy vélte: a szervezők ellopták a tájékoztató anyagait.

A székely zászlók és magyar feliratok elleni perek tucatjait elindító egyesület vezetője a sajtónak elmondta: Cătălin Ivan román európai parlamenti képviselővel érkeztek a rendezvényre, hogy a magyar fél „irredenta propagandáját” próbálják ellensúlyozni a tájékoztató anyagaival. Az előcsarnokba kitett szórólapjaik és könyveik azonban tíz perc alatt eltűntek, anélkül, hogy eljutottak volna a konferencia résztvevőihez. Dan Tanasă hatalmas botrányt csapott a rendezvényen, riasztotta a rendőrséget és a román hírtelevíziókat, tolvajnak nevezve a kongresszus szervezőit.

A konferencián Cătălin Ivan EP-képviselő is felszólalt, és sérelmezte, hogy egyoldalú tájékoztatást kapnak az ET-kongresszus résztvevői.

A kormányzó román Szociáldemokrata Pártból (PSD) kizárt politikus az MTI helyszíni tudósítása szerint elmondta: a székelyeknek is árt, hogy nem tanulnak meg románul, és emiatt nem mehetnek Románia más tájaira dolgozni, amikor egyre erősebb a munkaerőhiány az országban. A képviselő azt is sérelmezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és más magyarországi politikusok eljönnek Erdélybe, és arra intik az erdélyi magyarokat, hogy ne tiszteljék a román nemzeti ünnepet.

Tamás Sándor, a bálványosi rendezvényt szervező Kovászna Megyei Tanács elnöke „nagyfokú intoleranciaként és egyértelmű provokációként jellemezte a csütörtökön a magyarellenes blogger által kirobbantott botrányt. Az RMDSZ-es elöljáró a helyszínen rámutatott, már amikor a „magyarfaló Dan Tanasă” bejelentkezett az ülésre, meggyőződésük volt, azért vesz részt, hogy provokáljon, és ez be is igazolódott. „Dan Tanasă azt állítja, hogy eltűnt az általa írt könyv, valamint a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának kiadványai. Először azt állította 150, majd 200, végül azt, hogy négy doboznyi. Ez az állítása ellenőrizhetetlen, hiszen jelenleg is több könyv van a bejelentkező pultnál, a konferenciateremben és a résztvevőknél is. Nálam is van egy példány” – jelentette ki Tamás Sándor.

A poitikus kifejtette, Sógor Csaba EP-képviselő megpróbálta Dan Tanasával aláíratni a könyvet, de durva visszautasításban volt része. „Az elmúlt tíz évben Háromszéken, Székelyföldön jól megismerhettük Dan Tanasă provokációit. A gond csak az, hogy csak ő látszik, ám a háta mögött egy egész apparátus áll, amely felkészíti, muníciót ad neki. Idő kérdése, hogy ez a lufi mikor fog kipukkadni” – nyilatkozta Tamás Sándor.

Különben a bálványosfürdői konferencia több felszólalója annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy legyen román-magyar párbeszéd a két közösséget megosztó kérdésekről. Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke – aki az idén az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöki tisztségét is betölti – felszólalásában elmondta: a bálványosfürdői konferenciára Románia miniszterelnökét, külügyminiszterét is meghívták, és számítottak Ludmila Sfîrloagának, Prahova Megye Tanácsa alelnökének a jelenlétére, aki az ET regionális kongresszusában a romániai küldöttség vezetője, de a román hatóságok távol maradtak az eseményről. Azt is hozzátette, hogy Ludmila Sfîrloagának arra is lehetőséget biztosítottak, hogy előadókat jelöljön a konferenciára, azonban a román delegációvezető nem élt ezzel a lehetőséggel.