Uniós pénzből korszerűsítik a kolozsvári Redut épületét

Krónika 2018. május 30., 19:14

Európai uniós forrásokból újítaná fel a Kolozs megyei önkormányzat az Erdélyi Néprajzi Múzeumnak helyet adó kolozsvári Redut épületét, az erre vonatkozó határozatot legutóbbi ülésén fogadta el a megyei tanács.

Fotó: Kolozs Megyei Tanács

Vákár István alelnök a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben rámutatott: a megyei önkormányzat tavaly márciusban többéves restaurálási ütemtervet fogadott el a műemlék épület felújítására, a most meghirdetett európai uniós pályázati lehetőseg pedig tehermentesítené a megyei költségvetést. „Elsődleges számunkra, hogy a számos történelmi eseménynek helyszínéül szolgáló belvárosi épület hamarosan teljes pompájában fogadhassa a látogatókat” – fogalmazott a megyei tanács RMDSZ-es alelnöke.

A Regionális Operatív Program keretében meghirdetett, felújítás alatt levő épületekre vonatkozó pályázati kiírás a kulturális és természeti örökség védelmét, megőrzését és népszerűsítését célzó tengelyben szerepel.

A projekt összértéke 6,6 millió lej, amelyből 6 és fél millió lej vissza nem térítendő támogatás.

A beruházás az épület külső és belső javítási munkálatait foglalja magába, többek között a homlokzat és tetőszerkezet restaurálását. A megyei tanács ugyanakkor arra vonatkozóan is határozatot fogadott el, hogy a kincses városban egy épületbe költöztessék a gyermekgyógyászati szolgáltatásokat, ennek érdekében pedig elkezdjék az ingatlanvásárlási folyamatot. Erre főként azért van szükség, mert a jelenlegi gyermekkórház egy részét visszaigényelték régi tulajdonosai, a többi részleg pedig a város különböző részein működik.