Mozart-életút diákperspektívából Kolozsváron

Bede Laura 2018. május 30., 11:09

Wolfgang Amadeus Mozart életútját viszi színre a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum kórusa (vegyeskara) július elején a Kolozsvári Magyar Operában.

Jelenet A dzsungel könyve című előadásból Fotó: Archív

A felvidéki származású Lévay Szilveszter és a cseh származású Michael Kunze Mozart! című darabját mutatja be a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum kórusa (vegyeskara) július elején a Kolozsvári Magyar Operában – jelentették be az alkotók a zenés bemutatóval egybekötött keddi sajtótájékoztatón.

Lovassy Cseh Tamás rendező elmondta, a darabban több mint 50 gyerek fog játszani, de méltán nevezhetjük őket színészeknek, mert az előadásuk túlmutat a diákszínjátszás keretein.

Hozzátette, a gimnázium kórusa már 2014 óta rendszeresen, minden tanévben és színházi évadban színpadra viszi a magyar és nemzetközi musicalirodalom egy-egy közismert darabját. Eddig két alkalommal mutatták be A dzsungel könyvét, illetve a Szép nyári nap és a Hair című produkciókat.

Az idei színházi projekt újdonsága, hogy nemcsak apáczais diákok vesznek részt benne, hanem a castingok alkalmával jelentkező, az iskola falain kívül tanuló iskolások, egyetemisták is. A rendező szerint bár a musical középpontjában Mozart áll, szerettek volna minden szereplőt egyenrangúvá tenni.

A kiindulópont az volt, hogy beszéljenek arról, mit jelent ma a fiatal felnőtteknek kötöttségek nélkül élni, milyen céljaik vannak, milyen döntéseket hoznak, illetve ezek milyen következményeket vonnak maguk után.

„A darab Wolfgang Amadeus Mozart életútját mutatja be, a gyermekkortól élete utolsó pillanatáig, a maga vívódásaival és művészethez való viszonyulásával. A vizuális világ nem feltétlenül a korhű pillanatokat idézi, közelebb akartuk hozni, és eltávolodni a kliséktől – a díszlet is ezt tükrözi” – fogalmazott Lovassy Cseh Tamás.

Hozzátette, az előadásban 35 zenei rész (szóló, duett, kórus) lesz, amely musicalhez képest is sok. Szabadi Ildikó zenei vezető arról számolt be, hogy a produkció előkészületei már tavaly szeptemberben elkezdődtek, hogy az ötödik bemutatót méltó módon, a korábbi előadásoknál még nagyobb szabású produkcióval ünnepelhesse az iskola.

„A diákok heti 2-4 alkalommal próbáltak, így a nézők rendszeres, kitartó és alázatos munka gyümölcsét láthatják majd a színpadon” – tette hozzá. Az alkotók arról is beszámoltak, hogy az eddigi produkciókban közel 200 diák vett részt, akik folyamatosan telt ház előtt – összesen 16 ezer ember – mutatták be a musicaleket. Lovassy Cseh Tamás szerint ez azt bizonyítja, hogy van igény a műfajra, és a forráshiány miatt az alkotókkal közösen arra kéri a színházkedvelőket és érdeklődöket, hogy az idei, nagyszabású projektet lehetőségeik szerint támogassák.