Lecsaptak a hatóságok a famaffiára, célkeresztben az osztrák Holzindustrie Schweighofer is

Rostás Szabolcs 2018. május 30., 08:31

Huszonhárom helyszínen, többek között az osztrák Holzindustrie Schweighofernél folytat házkutatást szerdán reggel a román ügyészség illegális fakitermelés és -kereskedelem gyanújával. A cég együttműködéséről biztosította a hatóságokat.

Az illegális fakitermeléssel korábban is hírbe hozott Holzindustrie Schweighofer azt állítja, 2017 óta egymillió eurót fordított beszerzési lánca biztonságossá tételére Fotó: Holzindustrie Schweighofer

A legfőbb ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztályának (DIICOT) szerdai közleménye az ország öt megyéjében és Bukarestben összesen 23 helyszínen – közöttük négy közintézménynél – folyik házkutatás az átfogó nyomozás keretében.

A vádhatóság gyanúja szerint az ügyben érintett cégek és természetes személyek 2011 óta szervezett bűnözői csoportot működtetnek, ennek keretében pedig törvénytelenül avatkoztak be erdészeti hivatalok által kiírt versenytárgyalásokba annak érdekében, hogy nagy mennyiségű faanyagra tegyenek szert.

Bár a DIICOT nem nevezi meg az érintett társaságokat, bukaresti hírtelevíziók egybehangzó jelentései szerint az ankét egyik érintettje az osztrák Holzindustrie Schweighofer faipari óriás. A nyomozó hatóság szerint az ügyben szervezett bűnözői csoport működtetése, állami versenytárgyalás törvénytelen befolyásolása, adócsalás, tisztességtelen versenyhelyzet és illegális fakivágás gyanújával folyik eljárás. Az ügyészség becslése szerint a bűnözői csoport tagjai – akik köztisztviselők támogatását is élvezték – által okozott kár meghaladja a 25 millió eurót. A News.ro hírügynökség úgy tudja, házkutatás folyik többek között Suceava, Fehér és Bihar megyei erdészeti hivataloknál, továbbá a Holzindustrie Schweighofer bukaresti székházánál, valamint radóci (Rădăuți, Suceava megye) és szászsebesi telepénél.

A nyomozó hatóságok akcióját követően maga a Holzindustrie Schweighofer erősítette meg, hogy érintett az illegális fakitermelés visszaszorítását célzó eljárásban.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az osztrák társaság közölte, együttműködik az ügyészséggel, és mindenben támogatja a vádhatóság munkáját. „A társaság alapvető elve tiszteletben tartani a hatályos jogszabályokat és rendelkezéseket azokban az országokban, ahol kifejti tevékenységét. Cégünk valamennyi információt a nyomozó hatóságok rendelkezésére bocsát, minden lehetséges eszközzel támogatja a vizsgálatok menetét, ugyanis a Holzindustrie Schweighofernek áll leginkább érdekében, hogy a lehető leggyorsabban és legkorrektebb módon megoldás szülessen az ügyre” – szerepel a társaság állásfoglalásában. Hozzáteszik, a céget nem tájékoztatták a nyomozás tárgyáról. A Holzindustrie Schweighofer fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy 2017 óta átfogó akciótervet ültetett gyakorlatba az illegális fakivágás visszaszorítása, valamint a fenntartható faipari tevékenység fejlesztése érdekében. A társaság közölte, egymillió eurót fordított a beszerzési lánca biztonságossá tételére, ugyanakkor olyan intézkedéseket foganatosított, amelyek – a cég szerint – túlmutatnak a romániai törvényekben rögzített előírásokon és rendelkezéseken. Az osztrák faipari óriás szerint akciótervének „tartóoszlopa” a Timflow-rendszer, amely egy egyedi GPS-nyomkövető, a rönkszállítmányok útját követi a rakodási helyszíntől egészen a gyárkapuig. 

Az ügyészség szerint az illegális fakitermelés és -kereskedelem során okozott kár eléri a 25 millió eurót (képünk illusztráció) Fotó: Barabás Ákos

A Romániában több fűrészüzemet is működtető, osztrák tulajdonú Holzindustrie Schweighofer nevét nem először hozzák összefüggésbe az illegális fakitermeléssel. Néhány évvel ezelőtt környezetvédők azzal vádolták az egyik legnagyobb európai faipari óriást, hogy az illegálisan kitermelt fát is felvásárolva bátorítja az erdőirtást Romániában. Emiatt a cégtől megvonták a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) védjegyét. A cég azóta többször is bizonygatta, hogy „elkötelezett marad” az illegális fakitermelés elleni harcban, annak ellenére, hogy nem végez erdőkitermelési műveleteket. A Holzindustrie Schweig­hofer álljtja: kizárólag törvényesen kitermelt fát dolgoz fel, a fát a szükséges kísérő dokumentumokkal veszi át a beszállítóitól, tiszteletben tartja a nemzetközi előírásokat és a romániai faipari jogszabályokat.

Becslések szerint a hazai fűrészáru 71 százalékát – évi 1,2 millió köbméternyi fűrészárut – a Schweighofer állítja elő öt romániai üzemében, amelyek 3500 embernek adnak munkát, közvetve pedig további tízezer munkahelyet hoztak létre. A Schweighofer három évvel ezelőtt a Kovászna megyei Rétyen is elindított egy évi 800 ezer köbméter rönk feldolgozására alkalmas üzemet, amelynek tevékenységét környezetvédők hevesen ellenzik, attól tartva, hogy a hatalmas kereslet gyorsítani fogja a térség erdeinek letarolását.

Nem hivatalos kimutatás szerint évente 8,8 millió köbmétert tesz ki az illegális erdőirtás mértéke Romániában – ahol Európa utolsó őserdeinek 60 százaléka található –, vagyis az egy év alatt kivágott 26,7 millió köbméter fa csaknem harmadát termelik ki törvénytelenül. A Greenpeace környeezetvédelmi szervezet jelentéséből kiderül, hogy a törvénytelenül kivágott famennyiség tekintetében általában két erdélyi megye, Máramaros és Kolozs, valamint Iași jár élen, ebben a három megyében vágták ki az illegálisan letarolt famennyiség több mint a felét. Csak 2016-ban kilencmillió euró kár keletkezett a törvénytelen fakitermelés miatt Romániában.