Megnőtt a „nyaralási étvágy”, egyre többen utaznak egzotikus tájakra

Bíró Blanka 2018. június 02., 11:54

A nyaralási szokásokban is visszatükröződik, hogy az elmúlt egy év leforgása alatt jelentősen megnőtt az átlagbér Romániában: a hazai családok egyre drágább, jobb szolgáltatásokat nyújtó utakat tudnak megengedni maguknak.

Fotó: Pixabay.com

Az elmúlt öt év leforgása alatt átlagosan harminc százalékkal nőtt, és elérte a 900–1200 eurót a romániai lakosság által nyaralásra fordított összeg – derül ki a Fly Go internetes utazási iroda elemzéséből. Mint rámutatnak, továbbra is Görögország, Törökország és Spanyolország tengerparti vidékei a legnépszerűbbek, ám egyre többen utaznak Horvátországba, Máltára, Szardíniára, Szicíliába vagy Korzikára. Az utazási iroda tapasztalatai szerint a nyaralások 7–10 napig tartanak.

Sokan évente kétszer is vakációznak
A romániai családok többnyire a június–szeptember időszakban utaznak el, a foglalást pedig már néhány hónappal korábban megejtik.

A foglalási csúcs januárra és májusra esik” – derül ki az utazási iroda által megrendelt felmérés következtetéseiből. Azt is megtudhatjuk, hogy a többség – a válaszadók 70 százaléka – az all-inclusive szolgáltatásokat kínáló célpontokra utazik szívesebben az utazási irodák közvetítésével családjával és barátaival.

Fotó: A reptér Facebook-oldala

Különben a romániai lakosság több mint 90 százaléka csoportosan utazik. A Fly Go kimutatása kitér arra is, hogy az elmúlt években megnőtt a „nyaralási étvágy”, és egyre többen vannak, akik egy évben két alkalommal is elutaznak. „Arra számítunk, hogy az elkövetkező időszakban nő a romániai turisták nyaralásra szánt költségvetése, miközben az utazásszervezők és légitársaságok is egyre több célpontot vesznek fel romániai kínálatukba” – idézi a közlemény Stefano Iervolinót, a Fly Go alapító vezérigazgatóját.

Drágább helyszín vagy jobb szolgáltatás

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Krónika érdeklődésére Joós Ştefan, a sepsiszentgyörgyi Sun Travel utazási iroda tulajdonosa. Elmondta, az idei évre az jellemző, hogy a családok hajlandóak többet költeni a nyaralásra, mint az elmúlt években, a drágább helyszíneket vagy a jobb minőségű szolgáltatást választják. Mint részletezte,

többen utaznak repülővel, a kényelemért is hajlandóak többet fizetni, s akik eddig megelégedtek a háromcsillagos szállodával, idén már négycsillagosat választanak.

Fotó: Freeimages/Charis Tsevis

„Sokan éltek ugyanakkor a lehetőséggel, és igénybe vették a korai foglalással járó kedvezményeket. Rájöttek, hogy érdemes időben megtervezni a nyaralást” – osztotta meg velünk tapasztalatait a szakember. Rámutatott továbbá, hogy az early-bookingok (korai foglalás) még most is tartanak, igaz, most nem a nyári hónapokra, hanem az ősszel esedékes egzotikus utakra lehet kedvezményes áron foglalni. Ilyen például Bali, Szingapúr, Mexikó vagy éppen Thaiföld. És nem is olyan drágák, mint első látásra gondolnánk: például egy thaiföldi nyaralás repülővel, hét éjszaka négycsillagos szállodában egy főre 650 euróba kerül.

Változnak a trendek

Az idei nyaralás költségvetése ugyanakkor sok esetben azért is növekedett, mert emelkedtek az árak, bár ez nem általános – akad olyan ajánlat, amelyik drágább, de az elmúlt évekhez képest olcsóbb csomagokat is találni a piacon. Joós Ştefan szerint a népszerűnek számító görög és bulgáriai csomagok idén drágábbak, de próbál visszatörni a piacra Törökország és Egyiptom, így ezekben az országokban meglepően olcsón lehet idén nyaralni.

Egyiptomban például charter járattal egy hét éjszakás vakáció négycsillagos szállodában, all inclusive ellátással két főre 1200 euróba kerül.

Ebben az árban Görögországban nem lehet ilyen minőségű szolgáltatást találni. A székelyföldi utazási iroda tulajdonosa pedig szintén azt tapasztalta, hogy egy család átlagosan éppen ennyit, tehát 1000-1200 eurót szán a vakációra.

Fotó: Pixabay.com

Továbbra is népszerű ugyanakkor Bulgária, Görögország, Spanyolország, az intenzív kampánynak köszönhetően pedig feljövőben Törökország és Egyiptom. A belföldi nyaralások is keresettek a romániai családok körében, hiszen a köz-bés magánszférában is egyre több alkalmazott kap üdülési csekket, ezeket a tengerparti, hegyvidéki nyaralásokra vagy a gyógyfürdőkben egyaránt szívesen felhasználják.

Repülővel szinte bárhova Temesvárról
Miután pénteken felszálltak az első chartergépek a Temesvári Nemzetközi Repülőtérről, amelyek Kréta szigetére és a törökországi Antalyába szállítják a nyaralni vágyókat, júniustól Zákinthosz szigetére és Konstancára is lehet majd repülni a Béga-parti városból – tájékoztatott a légikikötő. „Ezekre a nyaralási célpontokra tartó járatok mellett utasaink választhatják a menetrendszerinti járatokat az olaszországi Bariba, amelynek kijárata van az Adriai-tenger és a Jón-tenger partjára. Trevisóba, amely a Földközi-tenger partján fekszik, a Costa Blanca napozóiról híres Valenciába, Barcelonába, továbbá Tel-Avivba, amelynek a Földközi-tenger és a Holt-tenger partjaira van kijárata. Ugyanakkor az utazási irodák is biztosítanak turisztikai csomagokat a menetrendszerinti járatokkal egzotikus célpontok felé is, temesvári indulással. Ilyen Marokkó és Portugália, a csomag magában foglalja a szállást és idegenvezetőt is” – hívja fel a figyelmet a reptér sajtóosztálya. Emlékeztetnek egyúttal, hogy Temesvárról naponta indulnak repülők Frankfurtba, Münchenbe vagy Milánó–Bergamóba, ahonnan átszállással számos egzotikus helyre el lehet jutni, legyen szó a karibi-térségről vagy az Indiai-óceán szigetvilágáról.