Nemet mondott a többnyelvű utcanévtáblákra a nagyváradi tanács

Pap Melinda 2018. május 29., 09:26

Bár egy évtizede tanácsi határozat van rá, elutasította a háromnyelvű – román, magyar és angol – utcanévtáblák kihelyezését a nagyváradi tanács. Az RMDSZ-frakció egyelőre apránként „magyarítja" a magyar utcaneveket.

Háromnyelvű táblákkal szerelte volna fel a belvárost az RMDSZ Fotó: Oradea.ro

Sajnálatos döntésnek tartja az RMDSZ nagyváradi frakciója, hogy a tanács legutóbbi ülésén elutasította azon kezdeményezésüket, hogy a történelmi belvárosban háromnyelvű – román, magyar és angol – utcanévtáblákat szereljenek fel. Pető Dalma önkormányzati képviselő a Krónikának elmondta, a javaslat egy korábbi, a kétnyelvű – román és magyar – utcanévtáblák kihelyezését kimondó határozat kiegészítéseként született.

Az RMDSZ-frakció a tanács legutóbbi, csütörtöki ülésén tárgyalt tervezetben azt javasolta, hogy a történelmi belvárosban a hivatalos utcanévtáblák mellé háromnyelvű – román, magyar és angol feliratú – táblák kerüljenek, melyeken a történelmi magyar utcanevek szerepelnek,

mondta a Krónikának Pető Dalma. Szerinte a kezdeményezés célja az lett volna, hogy egységesítsék a belvárosi feliratokat, így ezeken – a műemlék épületekre évekkel korábban kihelyezett tájékoztató táblákhoz hasonlóan – szintén barna alapon szerepelne a többnyelvű felirat. A tanácsos szerint javaslatukat a 2006/504-es tanácsi határozat kiegészítésének szánták, mely kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését írja elő a bihari megyeszékhelyen.

Nagyváradi vagyok és önkormányzati képviselő, sok váradi keresett meg ezzel a kéréssel. Ez a közösség óhaja"

– utalt a város lakosságának mintegy 27 százalékát adó magyarság kérésére Pető Dalma. Elmondta, a tanácsülésen több példát is felhozott kérésük alátámasztására, mint a kétnyelvű utcanévtáblákkal felszerelt Nagyszeben vagy a háromnyelvű helységnévtáblát kihelyező Zilah, de hiába. Tervezetük nem is került a tanács elé, csupán a polgármesteri hivatal ehhez készített szakjelentése, mely arra hivatkozva, hogy a helyi közigazgatási törvény nem írja elő a többnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, a javaslat elutasítását kérte.

A négytagú RMDSZ-frakció mellett csupán az öttagú Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatta a javaslatot, a várost vezető 18 tagú liberális (PNL) frakció ellene szavazott.

Az Ebihoreanul beszámolója szerint Ionel Vila jegyző arra hivatkozva kérte az RMDSZ javaslatának elutasítását, hogy a helyi közigazgatási törvény csupán a helységnévtáblák és közintézmények többnyelvű feliratozását, illetve a tanácsi határozatok, hirdetések lefordítását írja elő, aminek szerinte a váradi önkormányzat maradéktalanul eleget tett. Az RMDSZ kérésére nincs törvényi alap, állította Ilie Bolojan polgármester is, aki azzal vádolta a szövetséget, hogy imázsépítésnek szánta javaslatát.

Pető Dalma nagyváradi helyi tanácsos Fotó: Facebook/Nagyváradi RMDSZ

Pető Dalma elmondta, az RMDSZ-frakció a jövőben, a szövetség felső vezetésével való egyeztetés után dönt arról, benyújtja-e újra. Ez ugyanis egy folyamat eredménye, melynek első lépéseként a Szent László-híd magyar nevének feltüntetését kérték.

Az önkormányzati képviselő január óta feltérképezte a váradi utcákat és a helytelen magyar utcanevek javítását kérte.

Elmondta, 22 esetben nem volt megfelelő a magyar felirat, az illetékeseknek április 30-ig kellett volna korrigálni a hibát, most ezt ellenőrzi. Pozitívumként tette hozzá, hogy a csütörtöki tanácsülésen a döntéshozó testület jóváhagyta, hogy a város híres építészéről, Vágó Józsefről elnevezett utca az eddigi Iosif helyett ezután magyarul szerepeljen a táblán. A következő lépés a Szent László (Sfîntul Ladislau) utca nevének magyarítása lesz.

{K1}

A 27 százalékos magyarsággal rendelkező Nagyváradon évek óta téma a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése, ez ügyben az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) tavaly egy magánszemély feljelentése alapján el is marasztalta a polgármesteri hivatalt, de ez forráshiányra hivatkozva nem pótolta a hiányt. Az önkormányzat ellen a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) is pert indított kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését kérve, de az ügyben eljáró Bihar megyei törvényszék ítéletében részben megalapozatlannak, részben tárgytalannak ítélte a jogvédő szervezet kérését.