Fordulat Itáliában: volt valutaalapos tisztségviselőt javasol miniszterelnöknek az államfő

MTI 2018. május 28., 14:09

Sergio Mattarella olasz államfő Carlo Cottarelli közgazdászt bízta meg hétfő délelőtt azzal, hogy állítson fel szakértői kormányt. Cottarelli elfogadta a megbízatást – közölte az olasz elnöki palota.

Sergio Mattarella olasz államfő (balra) a kormányfői posztra jelölt Carlo Cottarellivel

A 62 éves közgazdász vezette kormány már a héten bizalmat kérhet a római parlamentben. Carlo Cottarelli korábban magas beosztásban dolgozott a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF).

Első sajtónyilatkozatában Carlo Cottarelli két forgatókönyvet vázolt fel, miután elfogadta az államfőtől a kormányalakítási megbízatást. Az olasz miniszterelnök-jelölt elmondta, a héten ismerteti kormánya programját a parlamentben. Ha bizalmat kap, akkor a szakértői kormány 2018 végéig vezeti Olaszországot és a következő választások 2019 elején lehetnek.

Ám ha kormányát leszavazza a törvényhozás, akkor augusztus után ismét általános választást tartanak Olaszországban.

Vasárnap este kiderült, hogy visszaadta az olasz államfőnek a kormányalakítási megbízatást Giuseppe Conte, mivel az államfő nemet mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, Paolo Savonára. Giuseppe Conte rövid nyilatkozatban megköszönte az M5S-nek és a Ligának a jelölést. Az M5S politikusai közösségi bejegyzései szerint az államfő „megvétózta” Paolo Savonát. Az elnöki palota közleménye szerint az államfőnek nincsen vétójoga, a pártok ragaszkodtak mereven jelöltjeikhez.

A hétfői olasz lapok már jelezték, hogy várhatóan Cottarellit bízza meg szakértői kormány megalakításával az olasz államfő, de ez egybehangzó vélemények szerint nem fog bizalmat kapni a parlamentben, és ez azt jelentheti, hogy az őszi választásokig ő vezetheti Olaszországot.