Magánéleti gondjai ellenére csúccsal nyerte idei első versenyét Hosszú Katinka

Krónika 2018. május 26., 19:46

Hosszú Katinka 2:10.87 perces eredménnyel megnyerte a 200 méteres vegyesúszás döntőjét idei első versenyén, a kaliforniai Irvine-ban, ezzel az európai ranglista második helyére került.

Hosszú Katinka fülig érő szájjal fogadta idei első győzelmét Fotó: Instagram

A Speedo Grand Challenge honlapja szerint a háromszoros olimpiai bajnok magyar úszó – aki csütörtökön jelentette be, hogy véget ért a munkakapcsolata edzőjével-férjével, Shane Tusuppal – versenycsúcsot ért el. Az eddigi rekordot is ő tartotta, 2010-ben 2:11.12-vel győzött.

A szám világcsúcsa is Hosszúé azzal, hogy a 2015-ös kazanyi világbajnokságon 2:06.12-t úszott.

Hosszú az 50 gyors fináléjában a negyedik lett (25.67 mp) Irvine-ban, és indul még 100, valamint 200 háton, 100 gyorson és 400 vegyesen is. „Köszönöm, hogy mindig számíthatok rád, úszás! Köszönöm, hogy vagy nekem, a kapaszkodóm, a vasmacskám. Annyi mindent kaptam már Tőled!” – írta a futam után az Iron Ladyként emlegetett, háromszoros olimpiai bajnok úszófenomén.

A 29 éves bajai sportoló csütörtökön jelentette be Facebook-oldalán, hogy véget ért az edző-férjével, Shane Tusuppal ápolt munkakapcsolata. „Shane-nel nem sikerült a magánéleti problémáinkat rendezni, így a továbbiakban nem az ő vezetésével készülök” – közölte a sportoló. Shane Tusup még aznap kiteregette a családi szennyest: az edző azt állítja, hogy felesége kétszer is megcsalta edzőtársával, Dudás Dániellel.

Az MTI beszámolója szerint Shane Tusup és Hosszú Katinka házassága tavaly év végén romlott meg, az év edzőjének négyszer megválasztott amerikai szakember már a tavalyi rövidpályás Európa-bajnokságon sem volt ott tanítvány-feleségével. A 30 éves Tusup 2013-ban vette feleségül Hosszú Katinkát, akivel a 2012-es londoni olimpia után kezdett el dolgozni. Az azt követő öt évben a három olimpiai bajnoki cím mellett hat nagymedencés vb-elsőséget és összesen hét Eb-aranyérmet ünnepelhettek közösen. Hosszú nagymedencében 200 és 400 méteres vegyesúszásban is világcsúcstartó.

A klasszis sportoló a tavaly decemberi rövidpályás Eb-n versenyzett legutóbb, azt követően hónapokat hagyott ki. Idén először a Mare Nostrum-sorozatban, júniusban ugrik majd medencébe, s várhatóan rajthoz áll az augusztusi, glasgow-i Eb-n is.

 

skg \ slr \ sgg \ sag