Újabb volt PSD-s miniszter igazolt át Victor Ponta új pártjába

MTI 2018. május 25., 20:54

Több román parlamenti képviselő igazolt át – főleg a kormányon lévő Szociáldemokrata Pártból (PSD) – a Victor Ponta által tavaly alapított Pro Románia pártba azóta, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által megvádolt volt miniszterelnököt két hete első fokon felmentette a legfelsőbb bíróság.

Victor Ponta (jobbra) szerint a Liviu Dragnea vezette PSD a Titanic, a Pro Románia meg a mentőcsónak Fotó: PSD

Pénteken Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi miniszter is bejelentette, hogy kilép a PSD-ből és a Pro Romániához csatlakozik. Ő már a második volt PSD-miniszter, aki átigazolt Pontához Mircea Dobre egykori idegenforgalmi miniszter után. Rajtuk kívül a Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Pártjának (PMP) egyik képviselője és a PSD másik három törvényhozója a héten közölte, hogy csatlakozik a Pro Románia párthoz.

Ponta szerdán bejelentette, hogy új pártjának már tíz képviselője van, ezért kérvényezni fogja a házbizottságnál, hogy a Pro Románia önálló frakciót alakíthasson.

Mivel erre csak a választásokon indult pártoknak biztosítanak lehetőséget, Ponta rögtön jelezte, hogy elutasítás esetén az alkotmánybírósághoz fordul.

Augustin Jianu volt távközlési miniszter is csatlakozik a Victor Ponta vezette Pro Románia alakulathoz. A Grindeanu-kormány tárcavezetője szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) „dilettánsok és határokat nem ismerő maffiózók pártjává” vált. „Csalódottan állapítottam meg az elmúlt években, hogy – a PSD-ben és más pártoknál is – a feltétlen lojalitás előrébb való, mint az alkalmasság vagy az erkölcs. Láttam, amint értékes embereket elűznek, hogy legyen helyük a plakátragasztóknak. Ma is láthatjuk, hogy a „lojális” analfabétákat a román állampolgárok pénzéből fizetett, vezető tisztségekbe juttatják” – írja Jianu az Agerpres által idézett pénteki Facebook-bejegyzésében. 
A volt miniszter szerint a PSD dilettánsok pártjává vált. „Mára a PSD dilettánsok és határokat nem ismerő maffiózók pártjává vált, a Dragnea-Dăncilă tandem pedig kétségkívül Románia közelmúltbeli történelmének legnagyobb katasztrófája. Jelen pillanatban bizonytalan a jövő, egy dolgot azonban mindannyian tudunk: tenni kell valamit. A változás nem jön magától. Ma csatlakozom Victor Ponta #ProRomania projektjéhez” – áll Jianu bejegyzésében.

Liviu Dragnea PSD-elnök a „vérveszteséget” minimalizálva azt mondta, a PSD két volt miniszterelnökének „patkánytempója” valójában nem ingatja meg a kormánytöbbséget.

A patkányok is rágcsálnak egy kicsit, de attól még nem dől össze a ház”

– mondta Dragnea, anélkül, hogy nevesítette volna, ki másnak szól Pontán kívül a bírálat. A román sajtó úgy véli, talán a kormány éléről januárban lemondatott Mihai Tudoséra gondolhatott, aki több ízben fogalmazott meg a pártvezérétől eltérő véleményt, de nem lépett ki a PSD-ből.

Ponta azt válaszolta, hogy a PSD egy „Titanic”, amely a fedélzetén utazóknak fényűző körülményeket biztosítva rohan vesztébe, a Pro Románia pedig egy kis mentőcsónak, amely helyet biztosít azoknak, akik meg akarják menteni a szociáldemokráciát.

A volt miniszterelnök szerint Dragnea egyszemélyes uralma alá hajtotta a PSD-t, a parlamentet, valamint Románia kormányát és önös érdekei alapján fogadtat el törvényeket.

A román parlamentben megszokott jelenség a képviselők átülése. Ponta is úgy került először hatalomra, hogy a PSD és a liberálisok által alapított szociálliberális szövetségnek (USL) 2012 tavaszán sikerült elegendő képviselőt átcsábítani ahhoz, hogy megbuktassák Mihai Răzvan Ungureanu jobbközép kormányát.

Ponta 2015-ben, az ellene indult bűnvádi eljárás miatt mondott le a PSD elnökségéről. Bár utódjával, Liviu Dragnea mostani szociáldemokrata pártelnökkel ápolt viszonya már akkor sem volt felhőtlen, a 2016-os választásokon még a PSD jelöltlistáján szerzett újabb képviselői mandátumot. Pontát tavaly nyáron zárták ki a PSD-ből, miután pártjával szembefordulva az akkori kegyvesztett miniszterelnök, Sorin Grindeanu mellé állt azt követően is, hogy a PSD megvonta a bizalmat Grindeanutól.