Kolozsváron és Nagyváradon mutatkozik be az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány

MTI 2018. május 25., 16:18

Kolozsváron és Nagyváradon mutatkozik be koncertekkel az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány fiatal zeneszerzők és muzsikusok közreműködésével.

Képünk illusztráció Fotó: Facebook

Az alapítvány életében

fontos lépés, hogy a kortárs zene Erdélyben született kiemelkedő alakjainak – Ligeti, Kurtág, Eötvös – zenéjét Kolozsváron és Nagyváradon mutathatja be pénteken és szombaton fiatal magyar zeneszerzők és zenészek közreműködésével.

A kolozsvári Ligeti Fesztiválon Binca Termes és Grabócz Márta zenetudósok meghívására, Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem vendégeként szerepelnek, ahol a hallgatók mesterkurzuson is részt vesznek – közölte az alapítvány az MTI-vel.

Kolozsváron pénteken 19 órától az Erdélyi Néprajzi Múzeumban lépnek fel, míg Nagyváradon szombaton 15 órától kezdődnek az események a PKE dísztermében.

A bemutatkozó koncert programját Eötvös Péter állította össze azzal a céllal, hogy képet nyújtson az alapítvány számára fontos kortárs klasszikusokról, valamint bemutasson olyan fiatal zeneszerzőket, akiknek a munkáját segítette az alapítvány, folyamatosan visszatérő vendégei az alapítvány kurzusainak és a magyar kortárs zenei élet meghatározó szereplői.

A közreműködő fiatal zenészek a kortárs zene értő tolmácsolói, szakértői, maguk is tanítanak, és rendszeresen vesznek részt az alapítvány programjain Eötvös Péter meghívására: Nagy Judit (fuvola), Kiss Péter (zongora), Zétényi Tamás (cselló) és Nevelő János (ütőhangszerek).

A Generációk találkozása című koncert programjában Eötvös Péter, Ligeti György és Kurtág György művei szerepelnek, valamint elhangzik egy-egy darab Balogh Mátétól és Horváth Balázstól, mindkettő mű romániai bemutató.

Balogh Máté az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentoráltjaként egy mesterkurzusra komponálta az elhangzó Jam Quartet című jazz-ihletésű művét. A fiatal zeneszerző jelenleg az Editio Musica Budapest főszerkesztője. Horváth Balázstól, aki az alapítvány kuratóriumának tagja és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Cirkuszoid című experimentális kompozíciója hangzik el. A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány évek óta szervez nemzetközi mesterkurzusokat fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek Eötvös Péter szakmai irányításával és közreműködésével a Gőz László által alapított Budapest Music Centerben, amely egyben az alapítvány székhelye is. A kurzusok mellett a másik fontos és állandó tevékenység a zenei tehetséggondozás, fiatal zeneszerzők mentorálása, pályájuk segítése ösztöndíjakkal, mentorprogrammal, valamint a kortárs zenei minél szélesebb közönségének megteremtése, kialakítása, a kortárs zene megismertetése.