Érmelléki borünnep a bihardiószegi Zichy-kastélyban

Bede Laura 2018. május 25., 15:22

Egész napos programsorozattal várja a minőségi borok és a finom ételek kedvelőit a 2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál.

A bihardiószegi Zichy-kastély udvarán szombaton szervezendő rendezvény gyermekfoglalkozásokat, kézműves vásárt, borkóstolókat, gasztronómiai bemutatókat, koncerteket, illetve a nap zárásaként a BL-döntő vetítését foglalja magában.

A fesztiválon Érmellék tizenkilenc termelőjének negyvenhét borát kóstolhatják meg az érdeklődők. A válogatásba a márciusi bakatorverseny legjobbjai kerültek be, de jelen lesznek a Kárpát-medence, sőt az Amerikai Egyesült Államok legjobb bakatorpincészetei is.

A díjnyertes borokon kívül a minőségi ételek is előtérbe kerülnek: Boros László mesterszakács, valamint Rózsa Péter biogazda bemutatóin kívül a résztvevőknek alkalmuk lesz például szürkemarhaburgert kóstolni. A kastélykerti mulatság 13 órától a Tokos Zenekar koncertjével kezdődik. 15 órától a magyar világzenei színtér nemzetközi szinten is elismert együttese, a Cimbaliband lép színpadra Balkan Projekt című, legújabb albumának lemezbemutató koncertjével.

Délután fél hattól a blues koronázatlan királya, a nagyváradi születésű AG Weinberger és együttese zenél, a koncertprogramot pedig a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatóján, A Dal című műsorban befutott Honeybeast zárja. A zenei eseményeket követően, a MindigTv jóvoltából a focirajongók együtt szurkolhatnak az UEFA Bajnokok Ligája döntőjében részt vevő csapatoknak. A fesztiválra belépők 10 lejes áron, illetve kóstolójegyek a helyszínen kaphatók. A 18 éven aluli személyek számára a belépés ingyenes.

A bihardiószegi és debreceni önkormányzatok által 2017-ben kezdeményezett fesztivál a bakator szőlő- és borfajta hungarikumként való elismertetését, valamint az érmelléki borgazdálkodás újrafelfedezését célzó stratégia részeként a helyi termelők népszerűsítését, illetve a borkultúra minél szélesebb körben való megismertetését tűzte ki céljául.