Traian Băsescu visszavonul a politikából mandátuma lejárta után

Hírösszefoglaló 2018. május 25., 09:33

Traian Băsescu volt államfő csütörtökön bejelentette, szenátori mandátumának lejárta után visszavonul a politikából. 

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke a jövőre esedékes európai parlamenti választások kapcsán közölte eme szándékát – írja az Agerpres.

A B1 televízió műsorában kifejtette, az ellenzéki alakulatoknak közös listán kellene indulniuk az EP-választáson, ellenkező esetben mind gyenge eredményeket fognak elérni.

A Nemzeti Liberális Pártnak, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek, a Népi Mozgalom Pártnak és Cioloş platformjának közös listát kellene összeállítaniuk”

– hangoztatta Băsescu, aki azzal érvelt, hogy ezeknek az alakulatoknak „csak közösen van esélyük lefedni minden települést”. Amennyiben ez a szövetség létrejön, az EP-választás képezné a főpróbát a szintén 2019-ben sorra kerülő elnökválasztásra – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Klaus Johannis képes lenne-e megnyerni az államfőválasztást egy gyenge PNL-lel a háttérben, Băsescu így válaszolt: „Nem, mert a Szociáldemokrata Párt politikai vektora igen erős. Óriási kockázat lenne. Miért ne próbáld meg elejét venni a kudarcnak, és elkerülni az esetleges meglepetést, hogy Dragnea vagy Dragnea valamelyik embere legyen az elnök?”

A volt államfő hangsúlyozta, ő nem kíván indulni az európai parlamenti választáson.

Két ember biztosan nem lehet ennek a pártszövetségnek a vezetője. Én azért, mert nem akarok, Orban pedig azért, mert nem képes rá. Ez most vicc volt. Nem tudom, ki lenne a legmegfelelőbb erre, de az egyértelmű, hogy sem Orban, sem én nem tudnánk húzni ezt a szövetséget.

(...) Nekem már nincsenek személyes ambícióim. Mandátumom lejárta után befejezem politikai tevékenységemet” – fogalmazott Bukarest volt főpolgármestere, aki 2004 és 2014 között töltötte be az államfői tisztséget.