Donald Trump lemondta a Kim Dzsong Unnal tervezett csúcstalálkozót – Washington folytatja a nyomásgyakorlást

MTI 2018. május 24., 22:48

Washington folytatja a maximális nyomásgyakorlást Észak-Koreára – hangoztatta az amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban, miután lemondta a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tervezett csúcstalálkozóját.

Fotó: Facebook/The White House

Donald Trump megismételte, hogy a legutóbbi észak-koreai nyilatkozat miatt döntött a csúcstalálkozó lemondása mellett. Észak-Koreára és az egész világra nézve kedvezőtlen fordulatnak nevezte a csúcstalálkozó elmaradását, és közölte: miután egyeztetett James Mattis védelmi miniszterrel és az Egyesült Államok szövetségeseivel, az amerikai haderő készenlétben van, arra az esetre, ha Észak-Korea vakmerő és felelőtlen cselekedetet követne el.

Minden korábbinál jobban készen állunk arra, hogy szembeszálljunk bármilyen észak-koreai fenyegetéssel”

– fogalmazott. Trump hozzátette, hogy reméli, Kim Dzsong Un azt teszi majd, ami a legjobb az észak-koreai népnek. Hangsúlyozta: az észak- és a dél-koreai nép megérdemli, hogy harmóniában éljen egymás mellett, de ez csakis akkor lesz lehetséges, ha megszűnik a nukleáris fenyegetettség. Az amerikai elnök egyúttal reményét fejezte ki, hogy valamikor később mégis sor kerülhet csúcstalálkozóra.

Trump rövid beszéde után a Pentagon közölte: James Mattis védelmi miniszter „óvatosan optimista” az Észak-Koreával folytatandó tárgyalásokat illetően, és továbbra is támogatja a diplomaták erőfeszítéseit. A Pentagon szóvivője arról tájékoztatott, hogy Mattis megbeszélést folytatott Trump elnökkel, és egyetértettek abban, hogy folytatni kell a maximális nyomásgyakorlást Észak-Koreára. A további lépések Észak-Koreától függenek, miközben az amerikai hadsereg változatlanul gondoskodik arról, hogy erős legyen szövetsége a partnereivel – tette hozzá a szóvivő.

A Pentagon sajtótájékoztatóján Kenneth McKenzie altábornagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója leszögezte:

a csúcstalálkozó lemondása után sem változik a tárca eddigi álláspontja, az amerikai hadsereg készültségének szintjét nem emelték meg.

Közben a szenátus külügyi bizottságában folytatódó meghallgatásán Mike Pompeo külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Kim Dzsong Un „nem gyönge vezető”. A kongresszusi politikusok is élénken reagáltak a csúcstalálkozó lemondására. Paul Ryan republikánus házelnök leszögezte: „az észak-koreai rezsim hosszú idő óta okot szolgáltat arra, hogy megkérdőjelezzük a stabilitás melletti elkötelezettségét. Nekünk szövetségeseinkkel együtt továbbra is azon kell dolgoznunk, hogy békés megoldást találjunk, de ehhez nagyobb komolyságra van szükség a Kim-rezsim részéről”.

Nancy Pelosi demokrata párti frakcióvezető egyértelműen Kim Dzsong Un győzelmének minősítette a történteket, s azt állította, hogy a lehetséges tárgyalásokkal Donald Trump „legitimálta azt a Kim Dzsong Unt, aki meggyilkolta családtagjait és rendőrállamot működtet”.

A csúcstalálkozó lemondásáról szóló döntését az amerikai elnök egy Kim Dzsong Unhoz intézett levélben jelentette be, amelyet a Fehér Ház hozott nyilvánosságra csütörtökön. Miután leszögezte, hogy „türelmetlenül várta” a találkozót, indoklásában

Donald Trump arra a „borzasztó dühre és nyílt ellenségességre” hivatkozott, amely szerinte az észak-koreai vezető legutóbbi nyilatkozatából kitűnik.

Ezért – olvasható a levélben – „nem megfelelő” az időpont a hosszú ideje tervezett találkozó megtartására.

Az amerikai elnök utalt az amerikai nukleáris arzenálra is. „Ön a nukleáris kapacitásairól beszél, de a mienk olyan erős és hatékony, hogy Istenhez imádkozom, hogy ne kelljen soha használnunk” – írta. A levélben Trump így fogalmazott: „úgy éreztem, csodálatos párbeszéd kezdődött meg közöttünk, és végül is egyedül a párbeszéd az, ami számít”. Kifejezve készségét egy későbbi találkozóra, Trump megköszönte az amerikai foglyok szabadon bocsátását, amelyet „csodaszép gesztusnak” nevezett.

Ha megváltoztatja véleményét e nagyon fontos találkozóra vonatkozóan, kérem, ne habozzék hívni vagy írni. A világ, és különösen Észak-Korea nagyszerű lehetőséget veszített el a tartós békére, a felvirágzásra és a jólétre. Ez az elszalasztott lehetőség igazán szomorú pillanat a történelemben”

– zárta levelét az amerikai elnök.