Kövesi az ENSZ-nél: jelenleg a legnagyobb kihívás Romániában a bírák és ügyészek függetlenségének megőrzése

Hírösszefoglaló 2018. május 24., 10:09

Románia számára jelenleg a legnagyobb kihívás a bírák és ügyészek függetlenségének megőrzése – hangsúlyozta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) New York-i székhelyén.

Archív felvétel Fotó: Simion Mechno/Agerpres

Az ENSZ Korrupció Elleni Egyezménye (UNCAC) elfogadásának 15. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen mondott beszédében

Kövesi rámutatott: Romániában több kísérlet történt az utóbbi időben a korrupcióellenes törvények módosítására, megpróbálták korlátozni az ügyészek munkáját, illetve megkíséreltek megszüntetni bizonyos tettek büntethetőségét.

Az Agerpres szerint hozzátette, arra is volt példa, hogy megtagadta a parlament korrupcióval vádolt politikusok mentelmi jogának megvonását, ugyanakkor hamis hírekkel és nyilatkozatokkal próbálták gyengíteni az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat.

„Jelenleg a legnagyobb kihívás Romániában a bírák és ügyészek függetlenségének megőrzése, valamint a stabil törvényi keret. Ezek alapvető fontosságúak ahhoz, hogy a korrupcióellenes ügyészek munkája hatékony legyen” – fogalmazott a DNA főügyésze.

Kövesi emlékeztetett: Románia 2004-ben írta alá az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményét, amikor „általános”, „rendszerszintű” jelenség volt a korrupció az országban, az elmúlt 15 évben azonban sok minden megváltozott ezen a téren. Rámutatott: az elmúlt öt esztendőben 68 magas állami tisztségviselőt, köztük 14 minisztert, valamint 53 képviselőt és szenátort állított bíróság elé a DNA, és 2,3 milliárd dollár értékben helyezett zár alá javakat.

Az egyezmény három fontos ajánlása vezetett ehhez a radikális változáshoz: a hatékony büntetőjog, a korrupciós bűncselekményekre szakosodott ügyészség létrehozása, valamint a feddhetetlen és független igazságszolgáltatási rendszer

(...) Az igazságügyi rendszer függetlensége nem kiváltság a bírák és ügyészek számára. Ez alapvető elv minden demokratikus társadalomban” – tette hozzá a főügyész.