Életekkel játszik, aki vezetés közben mobilozik – vészesen terjed a balesetveszélyes telefonhasználat

Bíró Blanka 2018. május 24., 09:51

A saját és utasai életével játszik, aki autóvezetés közben a telefonját használja – hívták fel a figyelmet a Krónikának nyilatkozó szakemberek, illetve a belügyminisztérium a kedden Magyarországon történt, kilenc román állampolgár halálát okozó baleset kapcsán.

Gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy a mobilozó sofőr váratlan helyzetekre időben és jól reagáljon (képünk illusztráció) Fotó: Pxhere.com

Életveszélyes az autóvezetés közbeni telefonálás, közösségimédia-használat, ezt jól példázza a kedden Magyarországon történt tragikus közúti baleset is, amelyben kilenc román állampolgár vesztette életét.

{K1}

A Krónikának az eset kapcsán nyilatkozó szakértők hangsúlyozták:

sajnos a tapasztalatok szerint egyre gyakoribb, hogy a sofőr vezetés közben használja a telefonját, internetezik, ilyenkor pedig gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy váratlan helyzetekre időben és jól reagáljon.

Az illetékesek arra is felhívták a figyelmet: a vezetőknek nem arra kellene koncentrálniuk, hogy „elrejtőzzenek” a rendőrök elől, és megússzák a büntetést, hanem mindenekelőtt saját és utasaik testi épségét kell szem előtt tartaniuk.

Dobra Csaba, az egyik sepsiszentgyörgyi gépjárművezetői iskola tulajdonosa és oktatója lapunknak elmondta: a vezetésnek reflexszé kell válnia – egy másodperc töredéke alatt kell fékezni vagy irányt váltani, ám ez lehetetlen, ha a sofőr közben másra figyel.

Ezt már nem is lehet döntésnek nevezni, mint ahogy akkor sem tudatosan cselekszünk, amikor a forró kályháról elkapjuk a kezünket. De ha a gépkocsivezető a telefonjára figyel, nincs hogy időben reagálnia”

– magyarázta a szakember. Dobra arra is kitért: a szabályok világosan előírják, hogy a gépkocsivezető nem foglalkozhat semmivel, ami elvonhatja a figyelmét, ugyanakkor kötelessége két kézzel fogni a kormánykereket.

„Nem is látja, mi történik előtte, mögötte”

Dobra maga is tapasztalta, hogy egyre gyakoribb a vezetés közbeni telefon-, illetve főként az internethasználat. „Azt látod, hogy az előtted levő kaotikusan vezet, mintha ittas lenne, össze-vissza fékez, derékszögben veszi be a kanyart, majd ha mellé hajtasz, kiderül, hogy az ölében tartott telefont nézi, a feje lehajtva, tehát nem is látja, mi történik előtte, mögötte” – részletezte a háromszéki oktató. Szerinte

ez még veszélyesebb, mintha a füléhez tartva beszélne telefonon a sofőr, mert akkor legalább előre néz, és látja az utat.

„Így próbálják kikerülni a büntetést, hiszen a rendőr nem látja az ölben tartott telefont, de ez így sokkal veszélyesebb, és a rend őreinek nincs eszközük, hogy fellépjenek ellene. Jó lenne, ha mindenki tudatosítaná, hogy saját és a mások életét kockáztatja” – szögezte le Dobra Csaba. Hozzátette: a gyalogosok esetében is veszélyes az internethasználat, hiszen gyakran úgy lépnek le a gépkocsi elé, hogy fel sem néznek a telefonból.

Fotó: Pxhere.com

A sofőroktató véleményét osztja Nicoleta Tolvaj-Marin, a Kovászna megyei rendőr-főkapitányság szóvivője is, aki úgy látja: a gépkocsivezetők megpróbálnak „elbújni” a rendőrök elől, de azt kellene tudatosítaniuk, hogy nem a büntetést kell megúszni, hanem felelősségteljesen közlekedve kell óvni az életet. A szóvivő a Krónikának elmondta:

az év első négy hónapjában 68 bírságot róttak ki olyan sofőrre, aki vezetés közben telefonált, vagy másra használta a készüléket. A jelenség két súlyos balesetet is okozott Kovászna megyében:

egy személy életét vesztette, illetve egy áldozat súlyosan, egy másik pedig könnyebben sérült. Az illetékes rámutatott: jelenleg nem ez a közúti balesetek vezető oka, de jelentősen megnöveli a tragédiák kockázatát.

Figyelmeztetést adott ki a belügyminisztérium

A magyarországi baleset nyomán eközben a belügyminisztérium is figyelmeztető felhívást tett közzé Facebook-oldalán. A megszokottól eltérő, nem hivatalos hangvételű írásban a telefonhasználat veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Egy magyarországi országút... Egy gépkocsivezető a Facebookon... Kilenc halott... Több árva gyerek! Stop! Ez már sok... Túl sok!”

– olvasható a minisztérium közösségi oldalán. Felhívásukban arra is kitérnek, ha egy tömegközlekedési jármű sofőrje telefont használ, és ezzel veszélyezteti az utasok életét, figyelmeztetni kell, ha pedig nem hallgat a jó szóra, hívni kell a 112-es sürgősségi számot, hiszen „akik utasokat szállítanak, azoknak meg kell érteniük, hogy mások életéért felelnek, ha már a sajátjuk nem fontos”.

Ne feledjétek, nem egyedül közlekedtek, az utak nem a tieitek! A felelőtlenség oda vezethet, hogy a családotok számára a telefonnal rögzített kép lesz az utolsó emlék rólatok! Értsétek meg egyszer s mindenkorra”

– áll a szaktárca bejegyzésében.

A külügyminisztérium szerdán erősítette meg a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében, hogy a kedden Magyarországon, Cegléd­bercel közelében balesetet szenvedett Maros megyei mikrobuszban elhunyt nyolc utas és a sofőr egyaránt román állampolgár.

{K2}