Külügyminisztérium: román állampolgár a magyarországi baleset valamennyi áldozata

Krónika 2018. május 23., 10:40

Megerősítette a bukaresti külügyminisztérium szerdán, hogy az egy nappal korábban Magyarországon balesetet szenvedett Maros megyei mikrobuszban elhunyt nyolc utas és a sofőr egyaránt román állampolgár.

Elszállítják az ütközésben összetört kisbuszt a helyszínről Fotó: MTI

A tárca szerkesztőségünknek eljuttatott tájékoztatása szerint a helyszínre kiszállt konzuli csapatnak szerdára virradóra sikerült megállapítania valamennyi áldozat személyazonosságát; kedden este még csak négy áldozatról állapították meg, hogy román állampolgárságúak voltak. Az áldozatok holttestét boncolás végett a törvényszéki orvostani intézetbe szállították.

A külügyminisztérium közölte, Románia budapesti nagykövetsége állandó kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, valamint az áldozatok családtagjaival, és segít a holttestek hazaszállításához szükséges dokumentumok kiállításában. Hozzátették, a holttestek hazaszállításának költségeit a külügyminisztérium fedezi. Paul Ciocoiu külügyi szóvivő szerdán a Digi 24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok mezőgazdasági munkát végeztek Szlovéniában, és hazafelé tartottak.

A Pest megyei Ceglédbercel közelében kedden délután történt közúti balesetben kilenc ember halt meg, valamennyien egy Maros megyei rendszámú kisbuszban utaztak. A tragédia akkor következett be, amikor a kisbusz előzésbe fogott, és a szemközti sávban frontálisan ütközött egy szemből közlekedő homokszállító teherautóval; utóbbi jármű vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett.

Időközben kiderült, hogy a kisbusz sofőrje élőben közvetítette az egyik közösségi portálon a kilenc ember halálát okozó balesetet.

A román hírközlő eszközök által közzétett felvételen az látszik, hogy a sofőr önmagát is filmezi, majd a telefonja kameráját az út felé fordítja, és egy egyenes útszakaszon egy kisbusz, valamint egy teherautó előzésébe kezd. Jól látható, hogy jön szembe a piros fülkéjű teherautó, de a sofőr semmit nem próbál tenni azért, hogy elkerülje az ütközést.

{K1}

A sajtóba a felvételnek egy olyan változata került, amelyen a minden bizonnyal sokadjára lejátszott közvetítést nézi és román nyelven kommentálja egy férfihang, miközben a háttérben zene hallatszik. Azt állapítja meg, hogy a sofőr bizonyára azért nem figyelt az útra, mert előzés közben olvasta az élő közvetítéséhez fűzött kommentárt.

Fotó: Police.hu

Kiderült az is, hogy a Szlovéniából hazafelé tartó utasok a Maros megyei Mikefalvához tartozó Désfalváról származnak. A román sajtónak sikerült beazonosítania a kisbusz sofőrjét is, a dicsőszentmártoni Petru K-t. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI érdeklődésére közölte, büntetőeljárás keretében vizsgálja a kilenc ember halálát okozó ceglédberceli baleset körülményeit. A közleményben az áll: a keddi közúti közlekedési balesetben kilenc ember vesztette életét, a jelenlegi adatok szerint mindannyian felnőtt korú román állampolgárok voltak. A szükséges igazságügyi szakértői vizsgálatok folyamatban vannak – tették hozzá.