Ismét autópályákat és kórházakat ígér a magántőke-bevonást kezdeményező kormány

Hírösszefoglaló 2018. május 23., 10:09

Viorel Ştefan miniszterelnök-helyettes bemutatta kedden azokat a stratégiai terveket, amelyek az új állami-magán partnerség alapján valósulhatnak meg: három autópálya, a CFR-kórházak hálózata és a Carol Davila orvosi központ, amelyhez egy országos kórház is tartozik.

Viorel Ștefan: az a szándékunk, hogy a magántőkét is bevonjuk a beruházásokba (archív felvétel) Fotó: Gov.ro

„A politikai botrányok ellenére, amelyeket minden nap látunk a televízióban, a kormány végzi a munkáját. (...)

Idén a kormány fő célkitűzései a beruházások lesznek. Egy új gazdasági fejlesztési modellel dolgozunk. Az a szándékunk, hogy a magántőkét is bevonjuk a beruházásokba, hogy ezek ne terheljék túl az államkasszát.

Éppen ezért nemrég elfogadtuk az állami-magán partnerségre vonatkozó törvény módosítását, és íme, ma bemutathatjuk azokat a terveket, amelyek ezen az alapon valósulnak meg” – nyilatkozta az Agerpres szerint Viorel Ştefan a Victoria-palotában.

A miniszterelnök-helyettes sajtónyilatkozatában elmondta, hogy

kiemelten figyelnek a 100 kilométer hosszúságú Tg. Neamţ–Iaşi–Ungheni-autópálya, a Ploieşti–Barcarozsnyó-sztráda és az 550 kilométeres déli autópálya terveinek megvalósítására.

Ştefan szerint a magánbefetetők számára vonzó lehetne a szállításügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó 15 CFR-kórház felújítása és üzemeltetése is, azonban ezek továbbra is megmaradnának állami kórházaknak, a magánbefektetők pedig egy előre meghatározott ideig élhetnének a kórházakból származó bevételekkel.

Az ötödik nagy stratégiai terv a Carol Davila orvosi központ kiépítése, amelyben 3000 kórházi ágy, 37 műtőterem, egy orvosi egyetem és bentlakások, orvosi lakások és hotel kapna helyet – magyarázta a kormányfő-helyettes.

Viorel Ştefan úgy értékelte, ez az öt stratégiai terv körülbelül 15–20 milliárd eurós befektetést jelentene,

de a kormány eltökélt, hogy az ágas-bogas törvénykezés és a bürokrácia ellenére behozzák az uniós alapok lehívásához kapcsolódó lemaradásokat.