Össznemzeti kocsmakvízdöntő zajlott a hétvégén Budapesten

Balogh Levente 2018. május 21., 22:44

Milyen kémiai elem található még a fehérjékben a szénen, az oxigénen és a hidrogénen kívül? Melyik istenséget ábrázolja a CERN bejárata fölött látható szobor?

Fotó: Facebbok/QuizNight.hu

Azonban Kárpát-medence-szerte mégiscsak volt néhány száz olyan eltökélt játékos, aki akár több száz kilométert is megtett azért, hogy részt vehessen a Quiznight nevű nemzetközi kocsmakvíz döntőjén Budapesten, a Népligetben található Liget Clubban.

A Budapestről induló, az angolszász kocsmakvízek mintája szerint zajló sorozat immár kilencedik évadát zárta, és ez már a sokadik év, amikor határon túli magyar települések csapatai is részt vesznek a játékban.

Erdélyi és partiumi állandó résztvevők is vannak: Nagyváradon, Kolozsvárott és Baróton is számos csapat játssza végig hétfő esténként a soros fordulót, de délvidéki és felvidéki csapatok is megmérkőznek.

De nem – vagy nem csak – ettől nemzetközi a kvíz, hiszen Ausztriában is alapítottak csapatokat, és rendszeresen részt vesznek a kvízen az ott élő magyarok.

A játék menete mindenhol ugyanaz: a budapesti kvízmesterek összeállítják a negyven kérdésből álló kérdéssort, amelyért összesen 50 pontot lehet szerezni fordulónként. Emellett egy alkalmanként tíz kérdésből álló villámkérdéssort is kitalálnak. Ezt elküldik az összes részt vevő kocsma kvízmesterének, akik levezénylik a hétfő esténként zajló, mintegy két-két és fél órás fordulókat. Emellett külön pontok is szerezhetők – például ha meghívják valamelyik rivális csapat tagját vagy a kvízmestert egy italra.

A szezon végén minden helyszínen győztest hirdetnek – ők alanyi jogon részt vehetnek a budapesti döntőn, de a rendelkezésre álló helyek függvényében több csapat is elutazhat egy helyszínről.

Csak Nagyváradról például öt csapat is részt vett a szombati fináléban, de kolozsvári csapat is jelen volt a kiadós eső nyomán pánikszerűen kiürített külső terasz miatt meglehetősen szűkössé vált Liget Clubban.

Az erdélyi, illetve partiumi csapatok a dobogót ugyan nem „veszélyeztették”, mivel a rutinosabb és rendszerint népesebb anyaországi csapatok dominanciáját nehéz megtörni, de tisztesen helytálltak. És abban a reményben készülnek a szeptemberben induló tizedik évadra, hogy a jövő évi döntőben közülük is felléphet valamelyik a dobogóra.