Balogh Levente 2018. május 18., 08:22

A magyarok mint potenciális terroristák

A képviselőház ugyanis döntéshozó kamaraként elfogadta a terrorizmus elleni küzdelemről szóló törvény módosítását, amit az RMDSZ hevesen ellenzett. A szövetség ugyanis – jogosan – úgy értékeli, hogy a terrorizmus meghatározása annyira képlékeny és homályos benne, hogy tulajdonképpen bármikor bárkire ráhúzható – különös tekintettel a magyar önrendelkezési törekvésekre.

Kétségtelenül meglehetősen furcsa, ha valaki arról akar törvényt elfogadtatni, hogy mi nem minősül nemzetbiztonsági kockázatnak, elvégre általában ez pontosan fordítva szokott történni. Ugyanakkor az a tény, hogy még három évvel ezelőtt is megpróbálták becsempészni a közrendre és közbiztonságra vonatkozó országos stratégiába, hogy az autonómiatörekvések biztonsági kockázatot jelentenek. És igaz ugyan, hogy akkor sikerült megakadályozni, hogy be is kerüljön, de azért jobb elejét venni az olyan kellemetlenségeknek, hogy egy autonómiát követelő szervezetet vagy pártot egyszer csak nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánítsanak.

Ezért is aggasztó, hogy most a terrorizmus elleni harcról szóló törvény módosításában igencsak pongyola módon fogalmazták meg, mi is tekintendő terrorcselekménynek. Persze megtörténhet, hogy nem közvetlenül a magyarok ellen irányul az ügy, hanem a szöveg kidolgozói amolyan balkáni alapossággal egyszerűen úgy gondolták, elegendő viszonylag nagy vonalakban meghatározni, mi is tekintendő terrorcselekménynek.

Csakhogy Romániában már megszokhattuk: ha egy törvény nem fogalmaz egyértelműen, hanem többféleképpen is lehet értelmezni, akkor az, akinek ez valamiért érdeke, nem fog habozni, hogy előbb-utóbb olyan értelmezést találjon, amely saját politikai céljait szolgálja. Ha pedig valamikor valamelyik párt, rosszabb esetben állami hatóság úgy dönt, hogy – például elterelendő a figyelmet az egyre aggasztóbb gazdasági helyzetről, az inflációról, az alacsony bérekről az elvándorlásról, vagy egyszerűen csak azért, mert nincs egyéb, érdemi kampányötlete – egyszer csak ezen törvény gumiparagrafusát megpróbálja ráhúzni bármilyen magyar követelésre, akcióra vagy megmozdulásra, máris kész a kézdivásárhelyi petárdás „terroristák” ügyéhez hasonló újabb műbalhé.

Amely végződhet ugyanolyan kínosan az illetékes ügyészség és szolgálatok számára, mint a kézdivásárhelyi ügy, amelyben a bíróság ízekre szedte a légből kapott terrorvádat, azonban mégis kiválóan alkalmas arra, hogy fokozza a magyarellenes hangulatkeltést, és tovább élezze a magyar–román viszályt. Amúgy is elég a konfliktus, nem kellene még ilyen eszközökkel is elősegíteni, hogy a magyarokat bármikor bárki potenciális terroristának tekintse.

Persze, ha mégiscsak eleve ez volt a cél, akkor egészen más a helyzet.

{K1}