Székelyföldön ülésezik az Európa Tanács önkormányzati szakbizottsága

Krónika 2018. május 17., 18:46

A székelyföldi Bálványosfürdőn ülésezik május 30–31-én az Európa Tanács (ET) Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának önkormányzati szakbizottsága – jelentette be egy csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke.

Grüman Róbert szerint a konferencia egy másfél év alatt elkészülő ET-jelentés megszövegezési folyamatát indítja el (archív felvétel) Fotó: Facebook/Grüman Róbert

A rendezvény első napján tartják a bizottság ülését, második nap Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban címmel szerveznek nemzetközi konferenciát. Amint Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzatban és az ET önkormányzati kongresszusában is alelnöki tisztséget betöltő politikus elmondta:

a konferencia egy másfél év alatt elkészülő ET-jelentés megszövegezési folyamatát indítja el.

Tamás Sándor elmondta: Európa számtalan országában teljesen természetes, hogy egy-egy őshonos kisebbségi közösség nyelvét regionálisan vagy országosan is hivatalos nyelvnek ismerik el. Az ilyen országok felsorolásában Belgium, Olaszország és Finnország mellett Szerbiát is megemlítette, ahol a román és a magyar is regionális hivatalos nyelvnek számít, és a Moldovai Köztársaságot is, ahol a gagauz nyelv élvez ilyen státust. A politikus szerint

a rendezvény célja felhívni a figyelmet arra, hogy Romániában nem rendezett az önkormányzati többnyelvűség.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzati ügyekben illetékes ügyvezető alelnöke hozzátette: önmagában siker, hogy a fórumot Székelyföldön tartják. Ez ugyanis lehetőséget nyújt arra, hogy a 47 országból érkező résztvevők személyes tapasztalaton keresztül érzékeljék az itteni sajátosságokat.

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke arról beszélt, hogy a kisebbségi nyelvek regionális hivatalos státusának a megítélése természetes folyamat Európában, és Románia egyre inkább elszigetelődik a kisebbségi igényeket semmibe vevő politikájával. Fontosnak tartotta, hogy az ET kisebbségekre és nyelvi jogokra vonatkozó dokumentumai mellett a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés révén az EU-ban is elindul a kisebbségi és nyelvi jogok kodifikálása. Szerinte az EU-t az különbözteti meg az ET-től, hogy a kötelezettségszegési eljárások révén képes érvényesíteni a szabályait.