Magyarul tanítják a hivatali nyelvet: új közigazgatási képzést indít Kolozsváron a BBTE

Kőrössy Andrea 2018. május 17., 14:09

Közigazgatás szakot indít a BBTE Kolozsváron, ahol eddig nem létezett ilyen irányú magyar nyelvű képzés. A politikai jogérvényesítés sikeréhez is hozzájáruló szakra júliusban tartanak felvételit alapképzésen és mesterin.

Balogh Márton, Markó Bálint és Gajduschek György a csütörtöki sajtótájékoztatón Fotó: BBTE

Hiánypótló céllal új szakot indít Kolozsváron a magyar tagozaton a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE): a közigazgatás szakra júliusban alapképzésen és mesterin is felvételit hirdetnek – jelentették be csütörtöki sajtótájékoztatójukon a magyar tagozat illetékesei. Az új képzés a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karán fog működni, amelynek ez a negyedik komponense lesz a kommunikáció, az újságírás és a politológia szak mellett – közölte Markó Bálint rektorhelyettes.

Magyar nyelvű közigazgatási képzést a felsőoktatási intézmény eddig is működtetett a sepsiszentgyörgyi és a szatmárnémeti kihelyezett tagozaton, ezzel a helyi igényeket szolgálták ki, de a kincses városban ez mostanáig hiánycikk volt.

Sepsiszentgyörgyön egyébként ezen a szakon megmarad a nappali tagozatos és a távoktatásos képzés is, Markó elmondása szerint azonban a következő tanévben Szatmárnémetiben csak a távoktatást folytatják, illetve néhány hónapos posztgraduális tanfolyamokat tartanak, ezt elsősorban a nem megfelelő személyzeti feltételek indokolják.

Alapképzésen 10, mesterin hat ingyenes helyet hirdetnek meg

Balogh Márton, a Közigazgatás-tudományi Intézet magyar tagozatának vezetője közölte: az új kolozsvári szakon alapképzésen 10, a mesterin pedig hat ingyenes helyet hirdetnek meg, illetve mindkét programban 10 tandíjköteles hely áll a jelentkezők rendelkezésére. Alapképzésre főként a frissen leérettségizett fiatalokat várják, a magiszteri szak elsődleges célközönsége pedig azok az alkalmazottak, akik már a közigazgatásban dolgoznak, de nincs ilyen irányú végzettségük, és mélyíteni kívánják ismereteiket. Balogh hangsúlyozta:

az új képzés szándékaik szerint hozzájárul a politikai célkitűzések érvényesítéséhez, hiszen „hiába használható a közigazgatásban a magyar szaknyelv, ha nincs, aki használja”.

Rámutatott: a BBTE ezirányú román nyelvű szakja országos viszonylatban első helyen áll, és többek között tőlük tanulva színvonalas képzést akarnak elindítani úgy, hogy a hangsúlyt a gyakorlati felkészítésre helyezik.

A román tagozattól és a Corvinustól is „ellesik” a jó példát

Alapképzésen a magyar közigazgatás tanterve 90 százalékban megegyezik majd a románnal, a különbség abban fog állni, hogy hatékonyabban összekötik a kommunikációtudományi és politológiai képzéssel. A mesterin nagyobb mértékben eltérnek a román tagozattól, a tantervet inkább a Budapesti Corvinus Egyetem magiszteri képzésével hangolják össze.

A jogi szaknyelvet román nyelven is oktatják, azaz kitérnek a magyar nyelvű kifejezések, megfogalmazások román megfelelőjére is, ebben Varga Attila alkotmánybíró lesz segítségükre,

aki már a kihelyezett tagozatokon is oktatta, illetve oktatni fogja ezt a tantárgyat. Arra egyébként Balogh Márton és Markó Bálint, illetve a sajtótájékoztatón jelenlevő Gajduschek György, a Corvinus tanára is kitért, hogy a budapesti egyetem igencsak sokat segített a BBTE-nek a képzés elindításában, illetve a két felsőoktatási intézmény közötti együttműködés régi és sikeres múltra tekint vissza. Ennek jegyében

a közigazgatás szakon a kar oktatói mellett a Corvinus tanárai is tartanak majd előadásokat, illetve további nemzetközi szakértőket is meghívnak.

Markó Bálint azt is hangsúlyozta: az új magyar nyelvű szak elindítása annak fényében is óriási teljesítmény, hogy az erdélyi magyar felsőoktatásban „vannak funkcionális zavarok”. A rektorhelyettes a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE) említette, ahol a magyar tagozatnak járó jogok folyamatosan csorbulnak.

A magyar felsőoktatási képzéstől függetlenül továbbá arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban megromlott – többek között – a BBTE viszonya az oktatási minisztériummal, miután a szaktárca önkényesen újraosztotta az ország legrangosabb egyetemeinek biztosított tandíjmentes helyeket. Ilyen körülmények között az új szak indítása „jó hír, nagy j-vel” – fogalmazott Markó. A közigazgatási szakról további részletek elérhetőek a kar honlapján.