Eltávolították a történelemhamisító molinót a kolozsvári Főtérről

Krónika 2018. május 17., 13:17

Diszkriminatívnak és történelemhamisítónak tartja a kolozsvári polgármesteri hivatal főtéri óriásposzterét a Musai-Muszáj kezdeményező csoport, amely a molinó eltávolítására szólította fel a városházát. Nem sokkal később a Musai-Muszáj Facebook-oldalán közzétettek egy videót, amely tanúsá

Fotó: Musai-Muszáj

A Musai-Muszáj először azt a szöveget fűzte bejegyzéséhez, hogy „Levesszük a történelemhamisító posztert!”, majd ezt arra módosította, hogy „Eltávolítják a történelemhamisító posztert!” Mint kiderült, a kolozsvári polgármesteri hivatal utasítására távolították el a molinót. 

Oláh Emese: „próbaposzter” volt

Oláh Emese kolozsvári alpolgármester csütörtökön délután a következőket írta Facebook-oldalán: „Eltávolították a próbaposztert a Főtérről!!! Szóltam a kollégáimnak, hogy haladéktalanul távolítsák el. Tudomásom szerint ez csak egy szerencsétlenre sikeredett próbaposzter volt, hamarosan felkerül a történelmet tiszteletben tartó változata.”

A többnyelvűségért síkra szálló kincses városi civil szervezet azt kifogásolja, hogy a polgármesteri hivatal az idei Kolozsvári Városnapok alkalmából a Főtér nyugati sarkára kihelyezett egy, a 20. század elejéről származó, a Státus-palotákat ábrázoló kép óriásposzter-reprodukcióját. Ez azonban a Musai-Muszáj szerint meghamisítja a történelmet, az eredetihez képest ugyanis a városháza poszteréről eltávolították a magyar vonatkozású üzletneveket és feliratokat (csak azokat), ezzel tagadva a város történelmi multikulturális identitását.

„A városháza gyakorlata egyaránt sértő a kolozsvár román és magyar közössége számára: a hivatal a magyar közösség nyelvét, kultúráját és történelmi jelenlétét nemkívánatosnak minősíti, a többségi román lakosokról pedig intoleranciát feltételez” – állapítja meg csütörtöki közleményében a szervezet.

A kolozsvári Státus-palotákról készült eredeti felvétel

A Musai-Muszáj közölte, a rendezvény szervezőinek hivatali kötelességük úgy dolgozni, hogy a Kolozsvári Városnapokat a város összes lakosa egyaránt a magáénak tudhassa. Ezzel együtt – a Musai-Muszáj korábbi felhívásai ellenére – a Városnapok kommunikációja (plakát, programfüzet, szórólapok, weboldal, brand, feliratok) továbbra is egynyelvű.

A kezdeményezős csoport úgy véli, „sajnálatos módon a történelemhamisítás idei gyakorlatával a kolozsvári polgármesteri hivatal szintet lépett az magyarellenességben, és tette ezt éppen a nagy egyesülés centenáriumi évében”. A Musai-Muszáj felszólítja a kolozsvári polgármesteri hivatalt, hogy május 18-a, péntek 15 óráig távolítsa el a szervezet szerint történelemhamisító és diszkriminatív posztert, ellenkező esetben a csoport feljelentést tesz a városháza ellen az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

És a polgármesteri hivatal városnapi óriásposztere