Elvileg feloldották a béranomáliát – Vasilescu szerint a kórházigazgatók hibája miatt kellett törvényt módosítani

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2018. május 16., 19:02

Módosította szerdai ülésén a kormány a közalkalmazotti bértörvényt, így elvileg kárpótolják azokat az egészségügyi alkalmazottakat, akiknek márciusban csökkent a bérük. A munkaügyi miniszter ennek ellenére még mindig nem ismeri el, hogy hibáztak.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a közalkalmazotti bértörvényt módosító sürgősségirendelet-tervezetet Fotó: Gov.ro

Elvileg feloldotta az egészségügyi rendszerben kialakult béranomáliát a kormány azzal, hogy szerdai ülésén elfogadta a közalkalmazotti bértörvényt módosító sürgősségirendelet-tervezetet, amire korábban ígéretet tett a Sanitas szakszervezetnek. Az ágazat alkalmazottainak többségét tömörítő érdekvédelmi szervezet végül ennek nyomán mondott le az általános sztrájk kirobbantásáról.

A munkaügyi minisztériumnak a Mediafax hírügynökség által idézett közleménye szerint

a sürgősségi rendelettel korrigálják azoknak az alkalmazottaknak a bérét, akik márciusra, a bérezési törvény és az új pótlékszabályozás alkalmazása után kisebb fizetést kaptak, mint egy hónappal korábban. A kabinet ugyanakkor eltörölte a többletjuttatásokra vonatkozó 30 százalékos határt az ügyeletek esetében.

A dokumentum azt is rögzíti, hogy a megyei mentőszolgálatoknál dolgozók adott körülmények között az előírtnál nagyobb pótlékban részesülhetnek.

Vasile Neagovici, a Sanitas Kovászna megyei elnöke a Krónikának elmondta:

a módosítás sajnos leghamarabb a júniusban kézhez kapott fizetésen fog érződni, tehát számos alkalmazott hónapokon keresztül – a március–júniusi időszakban – kevesebb pénzt kényszerül hazavinni.

Elmondása szerint bírósághoz fordulnak annak érdekében, hogy ezeket a jövedelem-kieséseket behajtsák, ezt elsősorban az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozó intézményeknél – a mentőállomáson, a vérközpontban, a közegészségügyi igazgatóságnál – teszik meg. A szakszervezeti vezető szerint ugyanakkor

csak részben sikerült orvosolni a gondokat, hiszen az ápolók, a takarítók vagy éppen a felsőfokú végzettséggel rendelkező nem orvosi alkalmazottak – kémikusok, biológusok, pszichológusok – fizetése továbbra sem emelkedett az orvosokhoz és az asszisztensekhez juttatásához hasonló mértékben.

Emlékeztetett: a törvény értelmében két-három év múlva újabb korrekciókra kerül sor, más alkalmazotti kategóriák bérét is növelni fogják, de ez újabb aránytalanságokat eredményezhet, például egy ápoló fizetése nagyobb lehet, mint egy kezdő egészségügyi asszisztensé.

Neagovici ugyanakkor értékelte, hogy legalább azt sikerült kiharcolni, hogy a 30 százalékos korlát eltörlésével senkinek ne csökkenjen a jövedelme. A napokban mindegyik egészségügyi intézményben elkezdik a tárgyalásokat, hogy a módosított jogszabály alapján számolják újra a pótlékokat. Neagovici szerint hamarosan a kormánnyal is újrakezdődnek az egyeztetések. A Sanitas háromszéki vezetője hangsúlyozta: az ágazatban dolgozók fizetését az őszre ígért egészségügyi törvényben kellene szabályozni, a sajátos helyzeteket, a jelenlegi méltánytalanságokat ugyanis csak így lehet megoldani.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter a törvénymódosítással kapcsolatban a közszolgálati televízióban (TVR) azt nyilatkozta: az elemzések során fény derült arra, hogy legalább hétezer egészségügyi alkalmazottnak csökkent márciusban a fizetése, az érintettek közel fele pedig három kórházban dolgozik.

A tárcavezető szerint ez azt igazolja, hogy a törvényt nem mindenhol alkalmazták egységesen és méltányosan, „mindegyik menedzser úgy cselekedett, ahogy jónak látta”.

Vasilescu úgy fogalmazott: a sürgősségi rendelettel a jogszabály szubjektív értelmezését és alkalmazását kívánják elkerülni.