Vb-ről „kivágott” Tölgyek: a Román Rögbiszövetség megfellebbezi a válogatott kizárását

Páva Adorján 2018. május 16., 14:21

A Román Rögbiszövetség (FRR) nem hagyja annyiban, hogy a nemzetközi sportági szervezet kizárta a válogatottat a 2019-es világbajnokságról: az FRR megfellebbezi a fegyelmi bizottság döntését.

Rossz húzás. Sione Faka’osilea (balra) szerepeltetése végzetesnek bizonyulhat Románia válogatottja számára Fotó: FRR

A nemzetközi szövetség kedden közölte, hogy a román nemzeti csapat nem vehet részt a jövő évi, Japánban rendezendő tornán, ugyanis

a selejtezőkben jogtalanul szerepeltetett egy külföldi születésű játékost.

A Tölgyekhez hasonlóan a csoportriválisok közül Belgiumot és Spanyolországot is hasonló okok miatt kizárták a vb-ről, így Oroszország csatlakozik az egyenes ágon kijutókhoz, míg Németország az európai pótselejtezőkben Portugáliával mérkőzhet meg a vb-részvételért.

A nemzetközi szövetség tájékoztatása szerint a román válogatottban összesen nyolc mérkőzésen lépett pályára jogtalanul a tongai születésű Sione Faka'osilea, a találkozókból hat vb-selejtező volt. A fegyelmi bizottság minden egyes szabálytalan szerepeltetésért 5-5 pont levonásával sújtotta Romániát, illetve 100 ezer fontos pénzbírságot is kiszabott, amelynek behajtását öt évre felfüggesztette.

Egyébként Spanyolország – amely Ororszországgal közösen nyújtott be panaszt Sione Faka'osilea kérdéses játékjoga miatt – két rögbis jogtalan szerepeltetése miatt kapott hasonló büntetést, míg Belgium öt játékos esetében járt el szabálytalanul.

A Román Rögbiszövetség a fellebbezést bejelentő közleményében kifejti, hosszas folyamat során próbálták tisztázni a tongai sportoló játékjogát, minden előírást betartva, és a bizonyítékokat a fegyelmi bizottságnak is bemutatták.

Az FRR vezetői igazságtalannak tartják, hogy mindezek ismeretében a nemzetközi szövetség nem méltányolta „jóhiszeműségüket”, és ugyanolyan súlyos büntetést mért rájuk, mint „azokra, akik szándékosan vagy nemtörődömségük miatt” vétettek a szabályok ellen,

illetve nem csak egy, hanem több rögbist szerepeltettek jogtalanul a selejtezőkben. Az Alin Petrache vezette román szakszövetség szerint a nemzetközi szabályzat értelmében csupán pénzbüntetést kellett volna kapniuk, ugyanis hiányoznak azok a súlyosbító körülmények, amelyek pontlevonást eredményezhetnek. Az FRR ezekre az érvekre alapozva fellebbezte meg a kizárással járó döntést, hangsúlyozva, hogy a román rögbi – amely mind a nyolc korábbi vb-n képviseltette magát – nem ezt a bánásmódot érdemli.

Érdekesség egyébként, hogy

a fegyelmi bizottság nem változtatott annak a belga–spanyol meccsnek az eredményén, amely nagy botrányt kavart a selejtezőkben.

Az ominózus összecsapást előbbiek nyerték meg 18-10-re, így Románia egyenes ágon kijutott a vb-re – csakhogy olyan körülmények között, hogy a találkozót az érintettség ellenére román bíró vezette, aki ítéleteivel az ibériaiak szerint egyértelműen befolyásolta a végeredményt. A nemzetközi szövetség korábban a meccs újrajátszását javasolta, ám a döntést az európai szervezetre bízta, utóbbi pedig ezt nem rendelte el – a kontinentális szervezetet egy román sportdiplomata, Octavian Morariu vezeti.