Rekordárat, hetvenegy millió dollárt fizettek egy Brâncuși-szoborért New Yorkban

Krónika 2018. május 16., 12:21

Illetékekkel és bizományi díjjal együtt 71 millió dollárért kelt el a Christie's aukciósház New York-i árverésén Constantin Brâncuşi 1932-ben készített bronzszobra.

A 78 centiméter magas, La Jeune Fille Sophistiquee (Portrait de Nancy Cunard) című szoborra telefonon licitált vevője. A The New York Times szerint ez a legmagasabb ár, amit eddig Brâncuşi-alkotásra kifizettek.

Abigail Asher New York-i szakértő úgy vélekedett, hogy Constantin Brâncuşi alkotása „legendás”, és az emberek „vadásszák” a legendákat.

Az Agerpres hírügynökség szerint a műtárgypiacon kevés Brâncuşi-mű kapható. 2017 májusában szintén a Christie's aukcióján kelt el egy 1913-ban készült szobra, a La Muse Endormie, 57,4 millió dollárért.

A La Jeune Fille Sophistiquee (Portrait de Nancy Cunard) című alkotást, amely kedden 71 millió dollárért cserélt gazdát, 1955-ben vette meg egy amerikai házaspár a művész párizsi műhelyéből 5000 dollárért – írja a Bloomberg News. Az utóbbi negyven év során a szobor a New York-i Metropolitan Szépművészeti Múzeumban volt kiállítva.