A szervezett bűnbandákkal szembeni erődemonstrációnak szánta a DIICOT az országos razziát

Krónika 2018. május 16., 12:12

Az ország 28 megyéjében és Bukarestben folytatott összesen 238 házkutatást szerda reggel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) egy bűnszervezet felszámolása érdekében. Az ügynek 227 gyanúsítottja van.

A Z Nap nevet viselő műveletet a DIICOT központi irodája vezeti, a bűnszervezet felszámolását célzó akció párhuzamosan zajlik Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Kovászna, Brassó, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Konstanca, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Krassó-Szörény, Hunyad, Temes, Bihar, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Beszterce-Naszód megyében és Bukarestben.

A DIICOT kábítószer-kereskedelemmel, emberkereskedelemmel, informatikai bűnözéssel, adócsalással, csempészéssel, erőszakos cselekedetekkel, zsarolással, szabadság korlátozásával, emberölésre tett kísérlettel gyanúsítja a bűnszervezet tagjait.

Házkutatások folynak többek között temesvári egyetemistáknál – többek között orvosis és joghallgatóknál – is, akik a gyanú szerint kábítószerrel látták el a bánsági nagyváros fiataljait. Daniel Horodniceanu, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) főügyésze az akcióról úgy nyilatkozott, hogy a bűnüldöző hatóságok erejére figyelmezteti a bűnszervezeteket a Z Nap művelet. „Figyelmeztetni akartuk a bűnszervezeteket, hogy erősek vagyunk, megvan a kellő emberi, anyagi és műszaki erőforrásunk, hogy megbirkózzunk az országos szintű szervezett bűnözéssel. Ez a román állam erőteljes figyelmeztetése” – nyilatkozta Horodniceanu az Agerpres hírügynökségnek.

A főügyész hozzátette, nagy erőfeszítésekre volt szükség egy ilyen szintű országos rajtaütés megszervezéséhez, ugyanakkor tudomása szerint ez a legnagyobb ilyen jellegű akció, amelyet ügyészség végzett Romániában.