Újra „felvirágoztatja” a kincses várost a Kolozsvári Városszépítő Egylet

2018. május 15., 23:14

Második alkalommal hirdette meg a Kolozsvári Városszépítő Egylet a Virágos Kolozsvár versenyt, amelyben arra ösztönzi a város lakosságát, hogy virágokkal díszítsék ablakaikat, teraszaikat, homlokzataikat.

Fotó: Vakarcs Loránd

Szenkovics Dezső, az egylet elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a tavalyi évtől eltérően idén a legszebb ablak, terasz és homlokzat mellett az udvarok virágokkal való beborítását is díjazni fogják, hogy ne csak belvárosiak jelentkezzenek a versenyre.

A verseny kedden indult és július 31-ig tart, lehetőséget ad minden kolozsvárinak, hogy pályázzon saját virágos projektjével.

A résztvevőknek öt fényképet kell feltölteniük néhány leíró mondattal a www.varosszepito.ro oldalra, a verseny ideje alatt kedvezményesen vásárolhatnak virágokat a projekt idei hivatalos partnerétől, a Csillagocska farmtól (Ferma Șteluța). Az utalványok, amelyek 20 százalékos vásárlási kedvezményt biztosítanak, az egylet székhelyén, a Szentegyház utca 2-es szám alatt, az első emeleti 5-ös lakrésznél igényelhetők. A Csillagocska farm különdíjat is felajánl.

A versenymunkák elbírálása során a zsűri figyelembe veszi, hogy a projekt megfelel-e a pályázat kiírásának, hiszen csak kolozsvári helyszíneken készült fényképekkel lehet jelentkezni.

Az értékeléskor figyelnek a virágok elrendezésére, sokféleségére, a színösszeállításra és arra is, hogy az elrendezés összhangban áll-e a környezettel.

A nyertes pályázók nevét szeptember elején hozzák nyilvánosságra, ezt követi az ünnepélyes díjátadó. A kezdeményezés támogatója a kolozsvári városháza, a helyi tanács és a Bethlen Gábor Alap.

A Kolozsvári Városszépítő Egylet gyökerei az 1880–90-es évekig nyúlnak vissza, az egyesület nevéhez olyan projektek fűződnek, mint a Mátyás király szoborcsoport ügyének felkarolása, a Sétatér bővítése, fejlesztése, a Fellegvár parkosítása. Az egylet létrehozása Haller Károly kolozsvári polgármester (1836–1911) nevéhez fűződik, aki a városháza közgyűlési termébe invitálta mindazokat a kolozsvári polgárokat, akiknek szívügye a város jövője és akik hajlandók tenni is annak érdekében, hogy Kolozsvár szebb, élhetőbb, esztétikusabb legyen.

Az egyesületet 2017-ben újraalapító kolozsvári magyar fiatalok a halleri eszmét szeretnék továbbvinni és az egykori városszépítési feladatokat folytatni. Mint az egyesület honlapján olvasható, „úgy, hogy kincses városunk modern és élhető városa legyen minden kolozsvári polgárnak, és örökre szóló élményt és emléket jelentsen minden idelátogató vendégnek, turistának. A szépítő egylet szállóigéit szeretnénk továbbvinni, tovább éltetni és továbbadni a jövő generációi számára: hass, alkoss, szépíts!”

Tamás Réka