Fogyasztásra szánt jégben bukkant kólibaktériumra a fogyasztóvédelem

Krónika 2018. május 15., 17:09

A mikrobiológiai paramétereknek nem megfelelő jégkockákat talált ellenőrzései során az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC), életbe léptetve az országos gyorsriasztási rendszert – jelentette be kedden Marius Pârvu, az ANPC elnöke.

Fotó: Képünk illusztráció

A hivatal vezetőjének tájékoztatása szerint a legsúlyosabb problémák közé tartozik, hogy a leellenőrzött egységeknél nagyszámú coliform baktériumot, sőt még kólibacilust is találtak az emberi fogyasztásra szánt jégkockákban. A címkén több helyen azt írta, hogy a jég tisztított és szűrt vízből készült, de erre vonatkozó dokumentumokat nem tudtak felmutatni.

„A legtöbb ellenőrzött egység meglehetősen rosszul állt az alapakták, a címkézések terén, de számos helyen a gyártási folyamatban is hiányosságokat tapasztaltunk” – idézte Pârvut az Agerpres hírügynökség.

Az elnök bejelentette, hogy a fogyasztóvédelem országos szintű, tematikus ellenőrzésbe kezd a jégkockagyártók és -forgalmazók körében, tekintve, hogy kezdődik a nyári idény.

A legsúlyosabb kihágást egy Prahova megyei cégnél tapasztalták, amelynél 900 kilogramm, kólibacilussal fertőzött jeget találtak. A céget 25 ezer lejre bírságolták.

A hatóság honlapja szerint május 7-e és 11-e között a bukaresti, valamint Konstanca és Giurgiu megyei jégkockagyártókat ellenőrizték. „Az ellenőrzés során két gyártó raktárában lefoglaltak 1 800 kilogramm jeget, 5 372 csomag, 1 és 2 kilogrammos jeget pedig visszavontak néhány szupermarketből” – olvasható a fogyasztóvédelmi hatóság honlapján.