Felmentette a bukaresti legfelsőbb bíróság Toni Greblă volt alkotmánybírót

Krónika 2018. május 11., 15:42

A bukaresti legfelsőbb bíróság első fokon felmentette pénteken Toni Greblă volt alkotmánybírót és szenátort, akit egyebek mellett befolyással való üzérkedéssel vádolt meg a korrupcióellenes ügyészség.

Toni Greblă volt alkotmánybíró

Az ügy további érintettjeit, üzletembereket is felmentettek. Greblă ellen 2015 januárjában indított eljárást az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), majd emiatt februárban lemondott a taláros testületben betöltött tisztségéről. A vádhatóság szerint 2010 óta szenátorként különböző formában többször kenőpénzt fogadott el üzletemberektől, akiknek cserében közbenjárását ígérte azért, hogy vállalataik állami megrendelésekhez jussanak.

Greblát azzal is vádolták, hogy alkotmánybírói tisztségével összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott, de bűnszövetkezet létrehozása és hamis nyilatkozattétel miatt is magyarázatot kellett adnia.

Az MTI tájékoztatása szerint a legfelsőbb bíróság első fokon valamennyi vádpont alól felmentette. Másodfokon szintén a legfelsőbb bíróság egy másik bírói testülete fog ítéletet hirdetni, amennyiben a felek közül valamelyik fellebbezést nyújt be.