Tovább folyik a jogi „küzdelem” az árkosi Szentkereszty-kastélyért

Bíró Blanka 2018. május 10., 18:28

Az árkosi kastély örökösei továbbra sem tudják érvényesíteni a tulajdonjogot, mivel a visszaállamosításra törekvő hatóságok ezt több perrel is akadályozzák, egyrészt a döntés felülvizsgálatát kérve, másrészt hatalmas kártérítést követelve.

Május 24-én kerül sor az újabb tárgyalásra az árkosi Szentkereszty-kastély visszaszolgáltatásának ügyében – tájékoztatott csütörtökön Kincses Előd, az örökösök ügyvédje. Mint mondta, a Jankovich-Bésán család még mindig nem tudta maradéktalanul birtokba venni az ingatlant, holott annak visszaszolgáltatásáról 2012-ben jogerős döntést hozott a legfelső bíróság, ennek pedig 2015-ben végrehajtó szerzett érvényt, kilakoltatva az ott működő, a művelődési minisztérium fennhatósága alá tartozó kulturális központot.

Kincses Előd emlékeztetett, a pénzügyminisztérium civil pert indított, ötmilliárd lejt és egymillió euró kárpótlást követelve az új tulajdonosoktól,

mert a hetvenes-nyolcvanas években a kommunista hatalom feljavította a kastélyt, s az akkori pártitkár, Nicolae Ceauşescu „kéjlakává alakította”. Az ügyvéd szerint ez a követelés minden jogalapot nélkülöz, hiszen a 10/2005-ös visszaszolgáltatási törvény kimondja, hogy minden ingatlant úgy kell visszaadni, amilyen állapotban éppen akkor volt. Ez az intézkedés valójában az államot védte, mert általában lerobbant ingatlanokat szolgáltattak vissza, de a törvénynek fordítva is működnie kell – fogalmazott Kincses Előd.

Kincses rámutatott, a beadványban azzal is érvelnek, hogy Ion Antonescu marsallnak és társainak nem adtak vissza semmit, „bezzeg a horthystáknak, igen”.

„Ez hazugság, hiszen Szentkereszty Béla nem volt Horthy tisztje” – szögezte le a család jogi képviselője. Emlékeztetett, korábban a művelődési minisztérium is belépett a perbe, azt azonban furcsállja, hogy vállal egy ilyen beadványt, amelyben amiatt sajnálkoznak, hogy a vasgárdisták nem kaptak vissza semmit.

Ugyanakkor két másik per is folyamatban van, a kulturális központ két perújítási indítvánnyal élt, olyan jogcímen, hogy új dokumentumok kerültek elő, kéri a visszaszolgáltatás felülvizsgálatát.

Az egyiket a legfelső ítélőtábla megalapozatlanként elutasította, a másikat viszont – az elsőfokú ítélet felülvizsgálatát – a galaci törvényszéken folytatják, mert a felperesek szerint Sepsiszentgyörgyön a magyarok érdekében befolyásolni lehet a bírákat, azért veszítettek el eddig mindent pert. Ugyanakkor több bűnvádi feljelentés is született, gyakorlatilag minden érintett feljelentést tett a másik ellen.

Kincses felháborítónak tartja, hogy bár a kastély 2012 óta jogerősen a család tulajdona, ezt a telekkönyvbe is bejegyezték, minden megtámadnak, folyamatosan perelnek, ezzel ellehetetlenítve, hogy a gyakorlatban birtokba vegyék az ingatlant.

A sajtótájékoztatón jelen volt Jankovich-Bésán Elemér, az egyik tulajdonos, aki korábban úgy nyilatkozott, kulturális központot szeretnének létesíteni a kastélyban.