Uniós pénzből újul meg a váradi barokk palota körüli park

Krónika 2018. május 11., 09:49

A határon átívelő beruházásokat finanszírozó európai uniós program keretében újul meg a teljeskörű restaurálás alatt álló nagyváradi római katolikus püspöki palota körüli kert.

Böcskei László megyés püspök bejelentése szerint a projekt magyarországi partnerei a szarvasi Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kara, illetve az ottani Arborétum.

A beruházás költségvetése 773 ezer euró, a megvalósítási időszak pedig 2018 júniusától 2020 májusáig terjed.

A tulajdonképpeni munkálatok jövő tavasszal kezdődnének el, addig elkészülnek a szükséges tanulmányok és megkötik a szerződést.

Mint a püspökség honlapján emlékeztet, az egész park az egyház tulajdona, jelenleg a székesegyház melletti rész egy megállapodás értelmében a kezelésükben van, a palotát körülölelő részt viszont az önkormányzat gondozza. Az elképzelések szerint többek közt felújítják a sétányokat, rekreációs részt alakítanak ki, újjáépítik az amfiteátrumot, gyógynövényeket és olyan növényeket ültetnek, melyek a bibliai időkben is léteztek, felszerelik a parkot különböző eszközökkel.

A főpásztor hangsúlyozta: a park nyitott lesz bárki számára, de azért valamilyen hatékony védelmet is szeretnének biztosítani a leendő barokk parknak, például biztonsági kamerákat telepítenének.

Újabb sétát szerveztek a sajtónak a felújítás alatt álló püspöki palotában Fotó: Varad.org

Azt akarják, ha püspöki palota kertje népszerű hely lenni a kikapcsolódni és pihenni vágyók számára, a gyerekeknek és a családoknak, és nem egy tranzitzóna azoknak, akik az állomásról jönnek, vagy oda mennek és szemetet hagynak maguk után.