Könyvvásár: a digitális korban is az irodalom a legnagyobb ablak

Krónika 2018. május 10., 17:32

Nem kell temetni a könyvet, hiszen soha annyi kiadvány, cím nem jelent meg, mint az elmúlt években – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Csíkszeredai Könyvvásár nyitónapján. Kolozsváron is gazdag kulturális programkínálat várja a könyvbarátokat.

Fotó: Gecse Noémi

Elkezdődött a könyvek ünnepe csütörtökön Csíkszeredában és Kolozsváron is, mindkét városban gazdag kulturális programkínálattal várják az érdeklődőket vasárnapig. A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét számos standot, közönségtalálkozót, koncertet, gyerekeknek szóló rendezvényt sorakoztat fel a Fogoly utcában.

A harmadízben szervezett Csíkszeredai Könyvvásár nyitónapján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott, tulajdonképpen addig,

amíg emberi élet lesz a Földön, együtt fogunk élni a könyvvel, annak minden formájával, a nyomtatott és digitális változatával, a hangoskönyvvel és azzal is, amelyről ma még nincs elképzelhető tudásunk.

Fotó: Gecse Noémi

„És ez így van rendjén. Az eszközök sohasem lesznek hibásak azért, hogy miként és mire használjuk őket – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Hozzátette, sokan és sokszor eltemették a nyomtatott könyvet, a temetésnek és a könyv utáni életnek már könyvtárnyi nyomtatott irodalma van, közben meg azt látni, hogy soha annyi könyv, cím nem jelent meg, mint az elmúlt években.

A digitális korban még mindig az irodalom a legnagyobb ablak: a vers, a próza, a fikció nemcsak számtalan új ablakot nyit, de képes arra, hogy lelassítsa, ismét emberi léptékűvé tegye az időt

– fogalmazott Kelemen Hunor.

A rendezvényt szervező csíkszeredai polgármesteri hivatal gondolt a gyerekekre is, nemcsak programokat, de külön megnyitót is tartottak számukra. Ráduly Róbert Kálmán polgármester megnyitóbeszédében arra mutatott rá, hogy a könyvekbe kell és érdemes kapaszkodni. „Azt kívánom nektek, hogy este könyvvel a kezetekben aludjatok el, mindig legyen könyv a kezetek ügyében, amelybe kapaszkodhattok, amelyből tanulhattok" – mondta az elöljáró.

A Csíkszeredai Könyvvásáron mintegy harminc könyvkiadó kínálja kiadványait, négy napon keresztül ötven program várja a látogatókat.

Fotó: Gecse Noémi

Csütörtökön a Sebő-együttes örvendeztette meg a gyerekeket koncerttel, könyvpremierrel: a színpadon a Gutenberg Kiadó és a budapesti Gryllus Kiadó közös kiadványa, az Árdeli szép tánc megzenésített versei csendültek fel, Kovács András Ferenc művei. Vasárnapig könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések, gyerekfoglalkozások, képzőművészeti kiállítások, koncertek és borkóstolók várják a közönséget. A csíki rendezvény részletes programja az esemény Facebook-oldalán, valamint a szereda.ro honlapon, a Kolozsvári Ünnepi Könyvhété az esemény Facebook-oldalán található. .