Még ebben a hónapban tárgyalhatja a Főtér átalakítási tervét a besztercei tanács

Pap Melinda 2018. május 12., 10:13

A májusi ülésen tárgyalhatja újra a besztercei Főtér rendezésének ügyét a helyi tanács. Antal Attila RMDSZ-es önkormányzati képviselő nem lát okot a nagyarányú civil felháborodásra.

Terv marad? A besztercei Főtér látványterve Fotó: N2arh.ro

Az e havi, május 24-ére meghirdetett rendes ülésen kerülhet ismét a helyi tanács elé a besztercei Főtér átalakításának ügye – mondta el a Krónikának Antal Attila, az RMDSZ egyetlen képviselője a testületben. Az önkormányzati képviselő szerint ekkorra nyújthatják be a környezetvédők a polgármesteri hivatalhoz azt a több ezer aláírást is, mellyel a zöld szervezetek és a lakosság a főtéri fák kivágása ellen tiltakozik.

{K2}

Antal Attila szerint meglepő a Főtér átalakítását övező civil felháborodás, hiszen – mint mondta – annak idején, amikor a tanács elfogadta a kolozsvári Planwerk tervezőiroda tervét, részletesen megtárgyalta azt, és minden aspektusát tisztázta a tervezővel.

„Szó sincs róla, hogy az összes fát kivágják, csak azokat, amelyek ténylegesen eltakarják a műemlék épületeket” – jelentette ki lapunknak a besztercei önkormányzati képviselő,

aki szerint a főtéri fák mintegy 40 százaléka tűnik el. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a belváros legimpozánsabb fái, a szász evangélikus templom melletti gesztenyefák és hársfák érintetlenek maradnak.

A terv szerint a legjelentősebb fák megmaradnának Fotó: N2arh.ro

A történelemtanár elmondta, örvendetes, hogy erdélyi szinten mai napig Beszterce az egyik legzöldebb város, de azt is figyelembe kell venni, hogy a nyugati városrendezési tervek a műemlék épületek érvényesítésére helyezik a hangsúlyt, és a hazai nagyvárosok esetében is ez történik.

„Csak tenni kell valamit azért, hogy a városközpont szellősebb legyen, a műemlékeket látnia kell a turistáknak” – fogalmazta meg személyes véleményét Antal Attila.

A Főtér átalakítási tervéről elmondta, hogy ennek pozitív oldalai is vannak, hiszen a tér Búzasor előtti részét is megszabadítják a gépkocsiforgalomtól, felszámolják a parkolót, és részben sétálóövezetté alakítják. A jelenleg is egyirányú Dornei (régi nevén Erszény) utcában egy sávon lehet majd autóval közlekedni, mellette úgynevezett „zöldvonalat” alakítanának ki, melyen kerékpárral lehetne közlekedni, és itt járnának a város melletti két községet – Besenyőt (Viișoara) és Unireát – összekötő elektromos buszok is.

{K1}

Antal Attila úgy vélte, jó esély van arra, hogy az egykori szász város főtérének átalakítására vonatkozó projektet finanszírozásra alkalmasnak találja az észak-erdélyi fejlesztési ügynökség a Regionális Operatív Program (ROP) keretében, ugyanis a szociáldemokrata vezetésű besztercei polgármesteri hivatal eddig is nagy eséllyel pályázott, többek között a városi parkot és a közeli erdőt, a Schullerwaldot alakították át uniós pénzből szabadidős övezetté.

A Búzasor felőli oldalon szökőkút lenne a parkoló helyén Fotó: N2arh.ro

Mint arról beszámoltunk, Besztercén hatalmas felháborodást váltott ki a városvezetésnek a Főtér (Piața Centrală) átalakítását célzó terve. A lakosság aláírásgyűjtést indított a többtucatnyi terebélyes fa megmentése érdekében, szerdán délutánig több mint 3300 online szignó gyűlt össze. A petíciót kezdeményező Zöld Párt és a hozzá csatlakozó Nemzeti Liberális Párt (PNL) referendum szervezését javasolta az ügyben.