Klippremier a FUNKorporati­ontől, ősszel lemezt is megjelentet a kolozsvári zenekar

Bede Laura 2018. május 10., 09:32

A közösségről, együtt zenélésről szól a kolozsvári FUNKorporation zenekar új, Hold on through című dala, amelynek videóklipjét csütörtökön tettek közzé az együttes Facebook-oldalán, illetve Youtube-csatornáján.

Fotó: Facebook/FUNKorporation

Piacra került csütörtökön a kolozsvári FUNKorporation zenekar első hivatalos videóklipje, amelyben a legújabb, Hold on through című dalukat adják elő. „Eddig öt dalunk jelent meg, és tavaly úgy döntöttünk, hogy nekilátunk új számok elkészítéséhez. Idéntől kicsit komolyabban vettük a zenélést, mindenki többet dolgozott, illetve többször ültünk össze próbálni csak abból a célból, hogy saját szerzeményeket készítsünk.

A tervek szerint ősszel kiadjuk az első albumot, de szerettünk volna már a lemez megjelenése előtt egy-két dalt közzétenni, és ez az első, amit sikerült összehozni”

– mondta el a Krónika megkeresésére Halmen Jozsó, az együttes gitárosa. Hozzátette, a dal instrumentális részét ő írta, a dallamot és szöveget pedig Horváth Hannah jegyzi. A videóklipet az együttes Facebook-oldalán, illetve Youtube-csatornáján tették közzé.

„Az új dalok sokkal személyesebbek a régieknél, a most megjelenő kifejezetten az. Az együttes életében történtek bizonyos dolgok, amelyek nagyon megérintették a tagokat, részben erről is szól ez a dal. Másrészt a hallgató számára sokkal általánosabb témákat feszeget, mint a baráti és szerelmi kapcsolatok, önmagad, illetve a nyugalmi állapot keresése” – fogalmazott Bajusz Gábor, az együttes dobosa.

Kifejtette, már tavaly elkészítették a dal alapjait, de amikor 2017. május 20-án a zenekar 28 éves basszusgitárosa, Szántó Loránd közúti balesetben életét vesztette, leálltak a munkával. Kis szünet és visszavonulás után folytatták a zenélést, a most megjelenő videóklipet egy nap alatt forgatták a kolozsvári Sapientia egyetem stúdiótermében, az utómunkákat pedig Halmen Jozsó végezte.

Music videószerű klipet akartunk készíteni, tehát a fő célunk az volt, hogy lefilmezzük a zenekart, amint eljátssza az új szerzeményt. Egy hangulatos kis klip lett, a dal is elég egyszerű, a közösségről, együtt zenélésről szól.

Talán épp ezért különbözik a többi FUNKorporation-számtól, de a klip is épp ezt szeretné visszaadni” – fogalmaztak a bandatagok. Hozzátették, ehhez a dalhoz nem akarták túlbonyolítani a klipet, nem készültek komoly forgatókönyvvel és sztorival, csak egyszerű fekete-fehér videót szerettek volna jó minőségben. Kifejtették, a dalnak kicsit bluesos hangulata van, az afroamerikai zenére emlékeztet, és talán a gospel stílus is megmutatkozik benne.

A dalbemutató koncertet pénteken tartják a Kolozsváron szervezett Atelier Panorama nevű rendezvényen.

Kifejtették, ezenkívül egy dal van még teljesen készen, amelyet jövő hónapban adnak ki szintén videóklippel. Ez sokkal vidámabb, kicsit poposabb, funky stílusú, rádióbarátabb szerzemény lesz. Nyáron többek között a torockói Double Rise fesztiválon, a marosvásárhelyi Vibe-on, a Rakpart fesztiválon, Open Camp Vaslui fesztiválon, Budapesten és pár Street Food fesztiválon lépnek fel, de az egyik legfontosabb céljuk az albumon dolgozni.

Az ősszel megjelenő lemezt Szántó Lorándnak dedikálják, csak saját dalok képezik a tartalmát, remixek is készülnek, illetve lesz pár közös zenemű más művészekkel.

A zenekar terveivel kapcsolatban elmondták, szeretnének egy nagyon mozgalmas és saját dalokból álló koncertanyagot összeállítani, mely technikailag is megállja a helyét. Ezenkívül szeretnének több alkalommal fellépni Magyarországon, minél több fesztiválon jelen lenni, akár egy második albumot kiadni, illetve bővíteni a csapatot.

A 2011-ben alakult, garage funk, jazzy soul és balkán pop stílust képviselő zenekar jelenlegi tagjai: Horváth Hannah – vokál, Székely Erika – vokál, Halmen József – gitár, Sándor László – basszusgitár, Balla Szabolcs – szaxofon, Túrós Tamás – harsona, Bajusz Gábor – dob.