Halasztások napja: nem döntöttek a CFR-t, illetve a Sepsi OSK-t is érintő fegyelmi ügyekben

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. május 09., 22:59

A Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága szerdán újabb halasztást rendelt el az élvonalbeli bajnokság playoffját vezető klubok panaszai ügyében, mint ahogyan a Sepsi OSK–Dinamo meccsen történt zászlószaggatást követő szurkolói rendbontás kapcsán is május 16-án hoz döntést.

Képünk illusztráció

A hivatalos közlemény nem adott magyarázatot az ítélethirdetés elnapolására, így továbbra is csak annyi ismert, hogy a Liga 1-ben listavezető Kolozsvári CFR és a második helyen álló FCSB egymás ellen kértek három pont levonásával járó büntetést a klubok illetékeseinek nyilatkozatai miatt.

A háromszékiek, mint ismeretes, megfékezték a kerítést lebontó bukaresti drukkereket, még mielőtt azok komolyabb botrányt okozhattak volna.

Információnk szerint utóbbi ügyben azért halasztottak, mert kikérték a csendőrség hivatalos álláspontját a magyar zászlót letépő és azzal a pályán át a vendég szurkolók felé rohanó személyről.

Mindezt olyan körülmények között, hogy a hatóságok a Mediafaxnak már korábban megerősítették, hogy a rendbontó a Dinamo ultrái közé tartozik, tette miatt pedig egy évre kitiltották őt a stadionokból, és ezerlejes bírsággal sújtották.

A fegyelmi bizottság döntésének elsősorban a felsőházi csapatok szempontjából van komoly jelentősége, hiszen két fordulóval a playoff lezárása előtt egy esetleges pontlevonás nagyban befolyásolhatja a bajnoki cím sorsát.

Eközben az FCSB-nek szerdán a márkavitában is tárgyalása volt,

ahol ügyvédei az új polgári törvénykönyvre hivatkozva, elévülési kifogással szeretnék elérni, hogy a Steaua katonai sportklubja (CSA) által kért tízéves időszak helyett csak három esztendő után fizessenek kártérítést a „csillagos” márka használata miatt. A legfelsőbb bíróság, mint ismeretes, 2014-ben kimondta, hogy a brand – amelyet 2004 óta a George Becali tulajdonában lévő futballklub használt – a védelmi minisztérium fennhatósága alá tartozó CSA tulajdona.

A „bakák” ügyésze, Florin Talpan szerint az FCSB-t deliktuális felelősség terheli, mert a márkahasználat jogellenességét a bíróság már kimondta, és ok-okozati összefüggés is van a cselekmény, a kár, valamint a vétkesség között. Egybehangzó sajtóbeszámolók szerint a tegnapi tárgyaláson hangsúlyozta: korábban a bíróság már megállapította, hogy jelen helyzetben nem lehet elévülésről beszélni. A bukaresti törvényszék mára halasztotta az ítélethirdetést, hogy utána további tárgyalások útján határozzák meg a kártérítési összeg végleges mértékét.

A CSA, mint ismeretes, 37 millió euró „bánatpénzt” követel Becali FCSB-jétől,

ráadásul az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által szervezett nemzetközi kupasorozatokból is kizárattatná a Liga 1 bajnokaspiránsát. Két fordulóval a felsőházi rájátszás előtt a bukaresti piros-kékek egy ponttal maradnak el a listavezető CFR-től, és amíg a végső győzelem Bajnokok Ligája-indulást ért, addig a második helyezett az Európa Liga-selejtezőkben vehet részt a 2018–2019-es szezonban.