Drágulást hozó béremelés – felfelé módosította inflációs előrejelzését a román jegybank

Bálint Eszter 2018. május 09., 17:09

Megállíthatatlannak nevezte a fizetésemeléseket Mugur Isărescu jegybankelnök, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a trend visszatükröződik az árakban is.

Mugur Isărescu Fotó: BNR

Enyhén, 3,5 százalékról 3,6 százalékra emelte a 2018. decemberi inflációs előrejelzést szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében a Román Nemzeti Bank (BNR), 2019 decemberére pedig 3 százalékos pénzhígulásra számítanak. Mint Mugur Isărescu jegybankelnök elmondta, a béremelések elkerülhetetlenek, de visszatükröződnek az árakban.

„Nem hiszem, hogy valaki meg tudná állítani a romániai fizetésemeléseket, csak mérsékelni tudjuk az ütemet. A jegybank nem ellenzi a béremeléseket, de mindig odafigyelést kérünk. Hogyan tudnánk megállítani az orvosok elvándorlását, ha nem emeljük a fizetésüket? Hogyan tudnánk megállítani a kórházi korrupciót, ha nem fizetésemelésekkel?

De nagyon figyelmesnek kell lennünk, mert a munkaerőpiacon kialakult feszültségek által generált fizetésemelések előbb vagy utóbb vissza fognak tükröződni az árakban”

– fogalmazott a jegybankelnök a 2018. első negyedévi inflációról szóló jelentést ismertető szerdai eseményen.

Amint arról beszámoltunk, az előző inflációs jelentés még azzal számolt, hogy idén decemberben 3,5 százalékos lesz a pénzhígulás, míg a csúcsot a második negyedévben éri el, amikor 5 százalékig kúszik. A szerdán bemutatott kiadásban már 3,6 százalékos infláció vetítenek előre az év végére, miután a második és a harmadik negyedévben is 5 százalék körül fog alakulni a mutató, és az utolsó negyedévben fog csak mérséklődni a pénzromlás üteme.

Amint arról korábban írtunk, márciusban 5 százalékra emelkedett az éves inflációs ráta a tavalyi harmadik hónaphoz mérten. A tavalyi utolsó negyedévben és az idei első három hónap alatt a növekedési ütem a vártnál magasabb volt, ezért a jegybank hétfőn az idén már harmadszor emelte huszonöt bázisponttal az alapkamatot, amely 2,50 százalékra emelkedett a tavaly év végén történelmi mélypontnak számító 1,75 százalékról.

{K1}