Toader szerint nem megalapozott az igazságügyi módosításokat bíráló ET-jelentés

Balogh Levente 2018. május 09., 16:45

Kétségbe vonta Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerdán az Európa Tanács (ET) korrupcióellenes szakértőkből álló csoportja (GRECO) által a romániai igazságügyi reformokról készített, a módosításokat bíráló jelentés megalapozottságát.

Tudorel Toader Fotó: Facebook/Tudorel Toader

A tárcavezető az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) meghívására a szenátusban ismertette az áprilisban elkészült jelentéssel kapcsolatos álláspontját, miután az ellenzék korábban azzal vádolta meg a kormányt, hogy szándékosan rejtegeti a nyilvánosság elől a jelentést.

A miniszter felrótta, hogy a jelentés ügyét felfújták, túlságosan mediatizálttá vált, és pontatlanságoktól hemzsegő információk láttak napvilágot róla.

Egyben hozzátette: egy civil szervezet képviselője és egy másik személy is „figyelmeztette", hogy azonnal hozza nyilvánosságra a dokumentumot, felróva nekik, hogy vagy nem ismerik a GRECO eljárásainak jellemzőt, vagy ha ismerik, akkor tendenciózusan tálalták az ügyet.

A miniszter egyúttal burkoltan arra utalt, hogy a jelentést nem kizárólag a külföldi szakértők írták, hanem belföldi segítőik is voltak, és kétségbe vonta a GRECO illetékeseinek hozzáértését.
„Arra szeretnék mindenkit kérni, hogy őrizzük meg a törvényhozás méltóságát, a nemzeti jellegzetességekkel és a nemzeti érdekkel összhangban, tiszteletben tartva az alkotmányos és európai normákat, reményemnek adok hangot, hogy a GRECO-jelentés kizárólag a GRECO szakértőinek munkája, amelyet korrekt tájékozódás alapján írtak, esetleges hazai közreműködés nélkül. Ezen reményemet egy olyan tény alapján fogalmazom meg, amelyet megtapasztaltam:

én magam is szóba álltam a minisztériumban a GRECO szakértőivel, és nem azt a meggyőződést keltették bennem, hogy szakmai szempontból felnőnek a jelentés tartalmához”

– fogalmazott a miniszter. Toader hozzátette: a jelentés amúgy sem kötelező érvényű, a GRECO szakértői pedig nem léphetnek túl a nemzeti törvényhozás akaratán. A miniszter szerint GRECO által megfogalmazott aggodalmak ráadásul ellentmondásban vannak az alkotmánybíróság döntésével, amelyben az leszögezte, hogy az ügyészek és bírák szakmai kihágásainak vizsgálatára szolgáló ügyészség létrehozása nem ellentétes az alkotmánnyal.

A GRECO még áprilisban közleményt adott ki, amelyben aggodalmát fejezte ki egyes román igazságszolgáltatási és büntetőjogi szabálytervezetek miatt. A csoport szerint aggodalomra ad okot, hogy a parlamentben decemberben elfogadott három törvénymódosítás negatív hatással lehet a bíróságok és ügyészségek személyzeti struktúrájára. A reformok jelentősége ellenére nem értékelték megfelelően azok hatását, és az erre irányuló jogalkotási folyamat is megkérdőjelezhető volt – közölték.

{K1}

A szakértők arra szólították fel Romániát, hogy hagyjon fel az igazságszolgáltatáson belüli bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó új, különleges ügyészi részleg létrehozásával.
Megjegyezték továbbá, hogy ellentmondásos a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének elmozdítását célzó eljárás februári megindítása is, és ismételten további biztosítékok bevezetését javasolták az ügyészek kinevezésére és felmentésére vonatkozóan. Véleményük szerint ugyanilyen fontosságú a büntetőjogi szabályok módosításának tervezete is, ugyanis elfogadása egyértelműen ellentmondana Románia nemzetközi kötelezettségvállalásainak, köztük a korrupcióról szóló büntetőjogi egyezménynek.

A jelentés szerint a bemutatott szabályozások jelentősen gyengítenék a korrupciós bűncselekmények számon kérhetőségét. A GRECO szakértői végezetül arra szólították fel Romániát, hogy tartózkodjon a büntetőjogi szabályok további olyan irányú módosításaitól, amelyek akadályozhatják azok korrupcióellenes célkitűzéseit.

Klemm: figyeljük az igazságügyi módosításokat

Az Amerikai Egyesült Államok figyelemmel kíséri az igazságügyi törvények módosítására irányuló újabb parlamenti kezdeményezést – jelentette ki kedden az USA bukaresti nagykövete. Hans Klemm méltatóan nyilatkozott Klaus Johannis államfő azon indítványáról, hogy a Velencei Bizottsághoz küldje véleményeztetésre az igazságügyi törvényeket módosító első tervezetcsomagot. Hozzátette: az USA jelenleg a büntető törvénykönyv és a büntető-eljárási törvény tervezett módosításait kíséri figyelemmel.

„Meg akarunk bizonyosodni afelől, hogy a változtatások erősebbé és függetlenebbé teszik majd a romániai igazságszolgáltatási rendszert, és megerősítik a jogállamiságot és a korrupcióellenes harcot” – nyilatkozta Klemm, hozzátéve, hogy országa hatékonyan együttműködik az ügyészekkel, és reméli, hogy a tervezett változtatások nem fogják megnehezíteni az amerikai igazságszolgáltatás képviselői számára az együttműködést romániai hivatali kollégáikkal. Példaként azt hozta fel, hogy az új törvény megváltoztatná, mit lehet bizonyítékként felhasználni egy büntetőjogi ügyben. „Ha a videokamerás megfigyelés többé nem használható fel, ez esetleg korlátozhatja lehetőségeinket a román igazságszolgáltatási szervekkel való együttműködés terén” – mondta az USA nagykövete.