Megbírságolta a CNCD Johannist a „büntetőügyesek” kifejezés használatáért

Krónika 2018. május 09., 15:03

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) igazgatói tanácsa 2 000 lejre bírságolta szerdán Klaus Johannis államfőt a büntetőügyesek (penali) kifejezés használatáért.

Fotó: Presidency.ro

Az Asztalos Csaba vezette intézmény megállapította, hogy a Klaus Johannis államfő által használt büntetőügyesek (penali) kifejezés diszkriminatív, és sérti azon személyek emberi méltóságát, akik kivizsgálás alatt állnak, de nem ítélte el őket a bíróság.

A diszkriminációellenes tanács közleménye rámutat, a testület 5:4-es szavazati aránnyal 2 000 lejes bírság kiszabásáról döntött.

Klaus Johannis a büntetés hallatán újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy szerinte politikai döntést hozott a CNCD, és a határozatot megtámadja a bíróságon.

Ezzel egy időben a diszkriminációellenes tanács egy másik határozatot is hozott, miszerint nem lépi túl a szólásszabadság körét a „vádlottak fesztiválja” kifejezés, amelyet az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi használt. A testület egyöntetűen fogadta el azt a határozatot, melyben leszögezik, hogy a Laura Codruţa Kövesi által használt „vádlottak fesztiválja” kifejezés az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlata alapján nem lépi túl a szólásszabadság körét.

Az Agerpres hírügynökség által idézett tájékoztatásban ugyanakkor az Országos Diszkriminációellenes Tanács javasolja az olyan kifejezések elkerülését, amelyek méltóságukban sértik a büntetőjogi eljárás alatt álló személyeket, illetve azokat, akik ügyében még nem született jogerős bírósági ítélet.