Napokra leállt az egészségügyi kártya számítógépes rendszere

Bíró Blanka 2018. május 09., 11:45

Ismét napokra leállt az egészségügyben használt számítógépes program. Miközben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) közölte, hogy a hibát kijavították, a Krónikának nyilatkozó szakemberek szerint az elektronikus rendszer továbbra is akadozik.

Fotó: Barabás Ákos

Lucia Şereş, a háziorvosok szövetségének Kovászna megyei elnöke lapunknak elmondta: már napok óta kínlódtak, nem tudtak elektronikus recepteket és küldőpapírokat írni, mire az egészségbiztosítási pénztár végre előrukkolt egy közleménnyel, de a helyzet azóta sem oldódott meg maradéktalanul.

„Folyamatosan lessük, hogy mikor működik a kártyaolvasó, mikor nyílik egy ablak, hogy csatlakozhassunk a rendszerhez. A krónikus betegeket visszahívtuk egy későbbi időpontra, sürgős esetekben pedig kénytelenek voltunk olyan recepteket is felírni, amelyekért fizetniük kellett.

Munkaidő után bennmaradunk, hogy utólag az adatokat bevezethessük a rendszerbe. Ilyen körülmények között nem lehet dolgozni, csak kínlódunk”

– panaszolta a háromszéki orvos. Lucia Şereş rámutatott, hatalmas nyomás nehezedik rájuk, a bürokrácia amúgy is akadályozza a betegellátás hatékony és gyors működését, és ha még a számítógépes rendszer is összeomlik, teljesen ellehetetlenítik a munkájukat.

A háziorvosok ugyanakkor önhibájukon kívül azt is kockáztatják, hogy bírságot kapnak, sőt vissza kell fizetniük a költségtérítéses receptek értékét, ha azt 72 órán belül a program leállása miatt nem tudják bevezetni a rendszerbe. Ez április óta különben a kórházakban, illetve a járóbeteg-rendelőkben dolgozó szakorvosokra is érvényes – már nem tehetik meg, hogy recept nélkül visszaküldik a beteget a háziorvoshoz.

Fotó: Veres Nándor

Dragoş Tatu, a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója a Krónikának megerősítette, hogy továbbra is akadozik az elektronikus egészségügyi rendszer.

„Néhány napra teljesen leállt, sikerült javítani egyes hibákat, de most is akadozik. A helyzet orvoslása már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hatáskörébe tartozik. Nálunk is gondok vannak, a múlt hónapra szóló jelentések nehezen futnak be, nem tudjuk feldolgozni ezeket” – részletezte az igazgató. Dragoş Tatu hozzátette, minden hibáról beszámolnak a bukaresti illetékeseknek, akik visszajelzéseket is küldenek, innen tudják, hogy a legtöbb problémáról már értesültek, és folyamatban van a hibaelhárítás.

Az elektronikus egészségügyi kártyák használatát három éve, 2015 májusában tették kötelezővé, az új rendszer pedig már az első pillanattól kaotikus állapotokat okozott az ágazatban.

A szakemberek már az első naptól arra panaszkodtak, hogy a rendszer nem működik megfelelően, gyakran akadozik, ez pedig jelentősen nehezíti és lassítja a munkát. Az elmúlt évek során a rendszer számtalan alkalommal leállt, ilyenkor a háziorvosoknak jellemzően több időt kell az utólagos pótlásra fordítaniuk, mint pácienseik vizsgálatára és kezelésére.