Visszautazunk az időben – performanszvetítések és új helyszínek a kolozsvári TIFF-en

Kőrössy Andrea 2018. május 08., 16:12

Bő két hét múlva kezdődik Kolozsvár, illetve Erdély legnagyobb filmes rendezvénysorozata: a TIFF nemzetközi szemle 17. kiadása új helyszínekkel, különleges vetítésekkel és időutazással jelentkezik.

Fotó: Nicu Cherciu

Az elmúlt évek egyik legerősebb román filmes összeállításával, csak saját felelősségre fogyasztandó performanszvetítésekkel, új helyszínekkel és a már megszokott bőséges, szinte átláthatatlan kínálattal várja idén a mozikedvelőket a kolozsvári, 17. alkalommal szervezendő Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

A seregszemle szervezői keddi sajtótájékoztatójukon számoltak be arról, mi várható a bő két hét múlva, május 25-én kezdődő rendezvénysorozaton, a jelenlevőknek pedig ismét joggal lehetett az az érzésük, hogy

a tíz nap alatt egyszerűen képtelenség lesz akár csak a felét is befogadni annak, amit a filmfesztivál nyújtani fog.

Mihai Chirilov művészeti igazgató már rögtön az elején leszögezte, hogy a TIFF nyitó- és zárófilmje kiválasztásával is eltértek a hagyományoktól. „Az elmúlt években, amióta a Főtéren tartjuk a hivatalos kezdővetítést, a nyitófilmek jellemzően lezserebbek voltak” – fogalmazott Chirilov, ehhez képest idén,

május 25-én este a főtéri szabadtéri „moziban” a közönség egy családi, illetve a történelmi események tükrében bemutatott személyes drámát láthat, amely egyfajta feketekomédia.

Az izraeli Samuel Maoz rendezte Foxtrot fogadtatása igencsak ellentmondásos volt: miközben a nemzetközi fesztiválokon sorra nyeri a legrangosabb díjakat, sikerült kivívnia az izraeli kormány felháborodását is. Az alkotás kolozsvári vetítésén a rendező is jelen lesz.

A TIFF június 3-ai záróvetítésén ugyanakkor a szokásokkal ellentétben nem új filmet, hanem egy klasszikust, Luc Besson 1988-as, A nagy kékség című alkotását mutatják be. Chirilov úgy fogalmazott:

meggyőződése, hogy a felvételek, különösen a víz alatti jelenetek egészen elképesztően fognak mutatni az óriási főtéri vásznon.

Erős román jelenlét

A művészeti igazgató pozitívumként értékelte, hogy a TIFF versenyszekciójában két román alkotás szerepel: Adina Pintilie Touch Me Not (Ne érints meg) című filmje, amely az idei Berlinálén elnyerte az Arany Medvét, illetve Andrei Creţulescu első, Charleston című nagyjátékfilmje. Az előző években a fesztivál szervezői igencsak fájlalták a román filmek hiányát a versenyszekcióból, amelybe egyébként a rendezők első és második nagyjátékfilmjükkel jelentkezhetnek.

Tavaly óta valami új történik a román filmben”

– fogalmazott Chirilov, aki szerint a hazai alkotások egyre inkább eltávolodnak a román újhullám minimalista stílusától. Rámutatott, az új román filmek már nem egy-egy szeletei a való életnek, hanem merész, kockázatot vállaló izgalmas ötvözetek. A művészeti igazgató arra is kitért, biztos benne, hogy a Touch Me Not számos vitát és ellenérzést fog kiváltani, hiszen „ez egy biztonsági öv nélküli film”.

A TIFF román filmnapjai keretében ugyanakkor 5 világpremiert tartanak, és több olyan alkotást is bemutatnak, amelyet a romániai közönség először láthat.

Bemutatkozik Bulgária és a Szovjetunió

A 17. TIFF-en az egy-egy államra fókuszáló szekcióban két ország kerül előtérbe, „amelyek közül az egyik már nem létezik”: Bulgária és a Szovjetunió. Az utóbbi, meglehetősen szokatlan választás kapcsán Chirilov elmondta: annak nyomán döntöttek úgy, hogy kissé visszatérnek az időben, hogy tavaly Alain Delon TIFF-es jelenlétét óriási érdeklődés övezte.

Azt vettük észre, hogy hirtelen 10–15 évvel megnőtt a fesztiválozók életkora, a 40–45 éves és az annál idősebb korosztály is jócskán képviseltette magát a főtéri vetítésen. Ebből arra következtettünk, hogy megéri visszatérni régebbi alkotásokhoz”

– magyarázta a fesztiválon vetített filmeket válogató művészeti igazgató. Hozzátette: őket a nosztalgia vezérelte, és remélik, hogy a „grandiózus” alkotásokra a fiatalabb generáció is fogékony lesz.

Miután tavaly a TIFF által első alkalommal „birtokba vett” Urania moziban erotikus filmeket vetítettek, idén is lesz miből válogatniuk az underground, sokszor kétes minőségi értékkel bíró mozik kedvelőinek. A szervezők nem árultak el sokat az új helyszínen, a Ferenc József (Horea) út 33. szám alatt, egy egykori gyárépületben működő H33 elnevezésű közösségi térben helyet kapó minifesztiválról, arra azonban felhívták a figyelmet, hogy

mindenki csak saját felelősségére látogasson el az ottani „performanszvetítésekre”.

A Chirilov szerint kifejezetten hipszterjellegű H33-ban megkérdőjelezhető értékű, sokszor a nevetségesség határán messze túlmenő, különböző műfajú alkotásokat vetítenek, amelyek „minden bizonnyal elrettentik majd a puritánabb filmkedvelőket”. A helyszíneknél maradva Tudor Giurgiu fesztiváligazgató arról számolt be: idén nem lesznek vetítések a Győzelem (Victoria) mozi fölött található katonai központban, amely felújítás alatt áll, és még mindig nem készült el a tavaly korszerűsítés miatt bezárt Művész (Arta) mozi, amely így sajnos ebben az évben is kimarad a helyszínek közül.

Fanny Ardant francia színész-rendező az idei TIFF legfőbb díszmeghívottja Fotó: TIFF

Giurgiu azt is bejelentette:

a TIFF idei legfőbb díszmeghívottja „egy igazi díva", Fanny Ardant francia színész-rendező lesz, akit életműdíjjal tüntetnek ki.

Ugyancsak életműdíjban részesül Széles Anna Nagyváradon született színésznő, Dan Nuţu színművész pedig kiválóságdíjat kap. A fesztiváligazgató sajnálattal közölte, hogy

az ugyancsak életműdíjban részesülő Szabó István rendező egészségi okok miatt nem tud jelen lenni a fesztiválon.

Ingmar Bergman előtt tisztelegnek

A 17. TIFF-en két centenáriumot ünnepelnek: egyrészt megemlékeznek a 100 éve született Ingmar Bergman svéd filmrendezőről, ennek jegyében a fesztivál idei reklámfilmje és plakátja is az alkotó, illetve Persona című filmje előtt hajt fejet.

A seregszemlén Bergman hét filmje és egy róla készült dokumentumfilm lesz látható.

A fesztiválon továbbá megemlékeznek a román centenáriumról is, ennek vonatkozásában felleltározzák a román filmarchívum nem kifejezetten A-listás, de a közönség körében nagy népszerűségnek örvendő alkotásait. A TIFF programja egyelőre nem végleges, a kísérőrendezvényekre viszont már kaphatók jegyek a Tiff.eventbook.ro oldalon.