Kötelezővé válik az óvodai oktatás a bukaresti szenátus által elfogadott törvény szerint

Krónika 2018. május 07., 21:22

Tizenegyről tizenötre nő a kötelező oktatási évek száma Romániában egy friss törvényjavaslat értelmében. A tervezetet korábban már elfogadta a képviselőház, hétfőn pedig a szenátus döntéshozó kamaraként szavazta meg.

Fotó: Boda L. Gergely

Az RMDSZ hétfői közleményében arról tájékoztatott, hogy a tanügyi törvényt módosító tervezet értelmében legkésőbb 2030-ig kötelezővé teszik az óvodai nevelés minden szintjét Romániában: 2020-ig a nagycsoportot, 2023-ig a középcsoportot és 2030-ig a kiscsoportot is.

„Az óvodának fontos szerepe van a gyerekek fejlődésében, megalapozza az iskolai élethez szükséges alapkészségek, képességek kialakítását. Ezért célunk elérni, hogy az óvodai nevelés nagyobb hangsúlyt kapjon az oktatásban. Örvendetes, hogy kezdeményezésünk fontosságát belátták a parlamenti pártok, és sikerült partnereket találnunk a kötelező óvodai oktatás bevezetéséhez” – idézi a közlemény Cseke Attilát, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjét, aki azt követően nyilatkozott, hogy a felsőház megszavazta az alakulat jogszabály-tervezetét.

Szabó Ödön képviselő, a törvénytervezet kezdeményezője kifejtette: jellemzően a városokban nagyobb arányban íratják be óvodába a gyerekeket, mint vidéken.

„Több mint 10 százalékos az eltérés e tekintetben. Törvényünk célja megszüntetni ezt az aránykülönbséget. Egyértelműen ösztönözni kell a vidéki gyerekek óvodába való beíratását, hiszen azok a gyerekek, akik nem járnak óvodába, hátrányból indulnak az iskolakészséget illetően a városi társaikhoz képest” – mondta Szabó.

Novák Csaba Zoltán szenátor közölte, az óvodai oktatás hangsúlyosabbá tétele azért fontos, mert az óvoda több egy egyszerű játéktérnél, ahol a szülők biztonságban tudhatják gyerekeiket, amíg dolgoznak. „Az óvoda a megfelelő színtere az oktatási és közösségi rendszerekkel való ismerkedésnek: a foglalkozásokon a gyerekek megtanulnak egy dologra fókuszálni, tevékenységekbe bekapcsolódni, fejleszti a memóriájukat, a türelmüket, az együttműködési készségeiket. Emellett az óvodában megtanulnak bizonyos órarendet és bizonyos szabályokat követni” – fogalmazott a szenátor.