Újabb rossz hír a hiteleseknek: 25 bázisponttal emelte a román jegybank az alapkamatot

Krónika 2018. május 07., 14:53

Huszonöt bázisponttal, 2,50 százalékra emelte a román jegybank az alapkamatot, az új kamatszint keddtől lesz érvényes – közölte hétfőn a Román Nemzeti Bank.

Fotó: Pixabay.com

A román jegybank igazgatótanácsa az idén már harmadszor növeli az irányadó kamatot, legutóbb februárban hajtott végre huszonöt bázispontos kamatemelést a januári, szintén huszonöt bázispontos emelés után – emlékzetet az MTI.

A BNR ugyanakkor az Agerpres szerint arról is döntött, hogy a betéti konstrukciók kamatát évi 1,25 százalékról 1,5 százalékra, a hitelkonstrukciók kamatlábát pedig évi 3,25 százalékról 3,5 százalékra növeli.

A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint

az alapkamat-emelés a bankkölcsönök havi törlesztőrészletének növekedését eredményezheti,

ugyanis ilyen körülmények között a kereskedelmi pénzintézetek nagyobb költségek árán jutnak hitelhez a BNR-től, illetve a bázispontemelés teret ad az irányadó bankközi kamatláb (ROBOR) további növekedésének is.

{K1}

A jegybank hétfői döntése ugyanakkor

kedvezhet a banki megtakarításokkal rendelkezőknek, ugyanis a kereskedelmi bankok nagyobb betéti kamatokat kínálhatnak. 

Egyébként a kereskedelmi pénzintézetek kötelező tartalékrátája nem változott, így mind a lej, mind a deviza esetében 8 százalék maradt a tartalékráta.

Az infláció a korábban remélt ütemnél gyorsabban emelkedve, márciusban elérte az 5 százalékot.

{K3}

A fogyasztói árindex-emelkedés kezelését illetően az elmúlt hetekben vita alakult ki a kormány és a jegybank között. A felek képviselői pénteken tárgyalóasztalhoz ültek, miután Klaus Johannis államelnök is hajlandóságát fejezte ki, hogy közvetítsen a két intézmény között.

A pénteki tárgyalást követően a felek abban egyeztek meg, hogy az infláció külföldi tényezők hatására nőtt.

{K2}

Korábban a kormány azzal vádolta a jegybankot, hogy nem lép fel hatékonyan az infláció megfékezése érdekében, a jegybank egyes tisztségviselői pedig azt vetették a kormány szemére, hogy a munka termelékenységéhez képest gyorsabb ütemben növeli a béreket a közszférában, s ezzel serkenti az inflációt. A központi bank az idén 3,5 százalékos fogyasztóiár-emelkedésre számít, 2019-ben pedig 3,1 százalékos inflációval számol.