Magyarok és horvátok ellen elkövetett háborús bűnökkel vádolják a Galacon elfogott férfit

Hírösszefoglaló 2018. május 06., 16:36

Félkatonai szervezet tagja volt és terrorcselekményekben vett részt az a szerb férfi, akit a galaci kikötőben fogtak el a határrendészek – derül ki az országos rendőrség vasárnapi közleményéből.

Fotó: Pál Árpád

Az idézett forrás szerint az 50 éves Stevan B. 1991 és 1995 között horvátok és magyarok elleni terrorcselekményekben vett részt egy félkatonai szervezet tagjaként. A rendőrség szerint

a férfi szerb állampolgár, Horvátország területén született, és nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene a civil lakosság ellen elkövetett háborús bűnökért. Ez a román büntetőjogban a tömeggyilkosság kategóriájának felel meg

– szögezi le az Agerpres szerint a rendőrségi közlemény.

Stevan B. szombat reggel jelentkezett a galaci kikötő határellenőrzési pontjánál egy szerb felségjelzésű hajó legénységének tagjaként. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a férfi ellen az Interpol által kiadott nemzetközi elfogatóparancs van érvényben egy horvátországi törvényszéki határozat alapján.

A galaci törvényszéki ügyészség ennek alapján 24 órára őrizetbe vette a férfit, majd a galaci ítélőtábla 15 napos ideiglenes letartóztatási parancsot adott ki a nevére, amíg átadják az illetékes hatóságnak.